Szeged és környéke

2016.05.03. 19:20

Gyógyhatású az ember nagyságú gyom

Óriási táblákban virágzik a lósóska, a kétméteres gyom alig másfél hónap alatt borította el a város több pontját. Jó hír, hogy az allergiásokat megkíméli, rossz, hogy a helyét valószínűleg a parlagfű veszi át.

Segesvári Csaba

Gaztenger fogadja a városba érkezőket a Kálvária sugárúton, a messziről is jól látható gyomok magasabbak, mint egy ember. A kétméteres növények dzsungele a város több pontján is felbukkant, az allergiások viszont megnyugodhatnak: a szárba szökkent gaz nem okoz orrfolyást és szemviszketést.


A gazról készült képeket elküldtük a biológus végzettségű Makrai Lászlónak, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetőjének, aki elmondta, a gyom nem más, mint a lósóska. A gyógyhatású növény [namelink name="Demecs István"] természetgyógyász szerint felér egy  fél gyógyszertárral. Azt írta, a gyökeréből készített főzet nagyobb dózisban hashajtó hatású. Levele is ehető, a benne található anyagok  növelik az epe termelődését, amely segíti a leromlott emésztést.


– Meglepő, hogy másfél hónap alatt ilyen nagyra nőtt. Az enyhe tél miatt a kaszálás is két héttel korábban kezdődik – mondta [namelink name="Makrai László"]. Hozzátette, az önkormányzati cég csak a közterületek karbantartásáért felel – az általunk felfedezett gyom viszont magánterületen van. – 250 hektárt kaszálunk, ez a város teljes területének egy százaléka – mondta Makrai László. Megjegyezte, a parlagfű elleni védekezést már most el kell kezdeni, bírságolni viszont csak június végétől kezdhet a hatóság.

– Ahol folyamatos a kaszálás, ott nincs gyom. A magánterületek gazdáit nehéz rákényszeríteni a munkára – tette hozzá, utalva arra, hogy a hivatali levelezés, felszólítás rengeteg időt elvisz.


Kényszerkaszálást a jogszabályok szerint nem csak a parlagfű esetében lehet elrendelni. A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a gyomnövényekkel teli területet a hatóságok megtisztítsák, majd a költségeket a bérlőnek a bírsággal együtt kiszámlázzák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!