Szeged és környéke

2016.05.10. 09:09

Pénzjutalmat kaptak a fizikusok

Szeged - Mintegy kétezer dollárt kap fejenként az a két szegedi fizikus, Gergely Árpád László és Tápai Márton, aki részt vett a gravitációs hullámok létét bizonyító kutatócsoport munkájában.

Munkatársunktól

A tudósokat rendkívüli Breakthrough-díjjal tüntetik ki, és összesen hárommillió dollárt (812 millió forintot) oszt szét köztük a Jurij Milner orosz milliárdos kezdeményezésére négy éve létrehozott tudománytámogató alapítvány. A három kutatásvezető, a LIGO nevű különleges amerikai laboratórium alapítója egymillió dolláron osztozik, kétmillió dollárt pedig a projektben részt vevő további 1012 tudós között osztanak szét egyenlő arányban. Mint megírtuk, a LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat 2015. szeptember 14-én, egy Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban. Kérdésünkre [namelink name="Gergely Árpád László"] elmondta, nem tartja célszerűnek, hogy a pénzt személyesen vegye át decemberben, az utazásra ugyanis el is költené az összeg nagy részét. Személyes értesítést egyébként még nem kaptak a részletekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!