Szeged és környéke

2016.05.12. 11:45

Repce helyett pipacs virágzik a bajai úton

A Magyar Közút egy alkalommal már irtotta a gyomokat a bajai út padkáján. Egy Szegedhez közeli vízelvezető árokban pár napja fogtak hozzá a második kaszáláshoz. Küzdenek a természettel, nem állnak nyerésre.

Fekete Klára

– Az idei első gyomirtás már megtörtént az 55-ös főút padkáján – írta e-mailben [namelink name="Velkei Lilla"], a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. – A szer folyamatosan fejti ki a hatását a lebomlási idő alatt. A gyom először elsárgul, majd elvörösödik, végül elszárad, a folyamat akár két hétig is eltarthat. A növényvédő szert – amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal jóváhagyásával hoznak forgalomba – közút mentén, környezetvédelmi előírások szerint évente két alkalommal lehet alkalmazni.


Beszéltünk egy kertésszel is, aki azt fejtegette, hogy a kavicsos padkához az első években havonta lenne szükség vegyszeres kezelésre. Hozzátette: valóban, ha már vegyszereztek az 55-ösön, annak azért nem látni az eredményét, mert a gazok csak két hét múlva pusztulnak el.

Repce helyett pipacs virágzik a bajai úton. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

 

Kézi erővel


Láttuk: kaszálnak a Maty-érhez közeli árkokban, már eljutottak az autópálya felüljáróig. A munkások lassan haladnak: egyes helyeken három méter mélyen kell dolgozniuk. Az út Bajáig durván 100 kilométer, feltehetően a különböző szakaszokon több csapat is nekiindul a távnak. Ha a kivitelezéskor nem a vízelvezető árkos megoldást választják, és a föld alatt vezetik el az eső- és a belvizet, gépesíteni lehetne a kaszálást is.


A bajai út menti padkát a Magyar Közút gondozza, a vízelvezető árkok kaszálása a hároméves jótállási időszakban a kivitelező feladata. Az 55-ös főutat a Strabag Zrt. és a Duna Aszfalt Kft. újította fel. [namelink name="Lehel Zoltán"], a Duna Aszfalt innovációs főmérnöke, szóvivője elmondta, a szerződés szerint évente három alkalommal kell kaszálniuk. Először május 31-éig, majd július 15-éig, és végül október 15-éig. – Az első kaszálást elvégeztük, amikor egy műszaki kérdésben kialakult félreértést tisztáztunk. Most az elmaradt belső rézsű kaszálása is elkezdődött – válaszolta.


– A kaszálásnál jobbat még nem találtak ki a gyomok ellen a vízelvezető árkokban – mondta egy biológus. – Ha ennyi eső esik, mint idén, nagyon gyakran kell kaszálni, az pedig rengeteg pénzbe kerül. A „kapavin és a kaszavin" az egyetlen bevethető fegyver, tanultuk az iskolában. Az út melletti széles, kavicsos padkát pedig sűrűn kell vegyszerezni, máskülönben még pár év, és semmi se látszik belőle.

Repce helyett pipacs virágzik a bajai úton. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Három héttel ezelőtt sárga színben pompázott az 55-ös a repcétől (2016. április 21.: Kivirágzott a bajai út, legyőzi a murvát a természet). Most pipacsmezők kísérik kétoldalt a padkát. A vízelvezető árkokban szikkadó víz és a rengeteg eső miatt dús a vegetáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!