Szeged és környéke

2016.05.02. 20:32

TBC - az elhunyt takarítónő átment az üzemorvosi vizsgálaton

Szatymaz - Csütörtökön és pénteken ellenőrzik a hétfőn és kedden beoltott szatymazi gyerekeket. Akkor derül majd ki, hány diáknál merül fel annak a gyanúja, hogy elkapta a tbc-fertőzést.

Tombácz Róbert

Oltás alapján szűkítenek


A beoltott gyerekeket 3 nap múlva vizsgálják meg újra a szakemberek. Az oltás helyén látott reakció alapján döntik el, szükséges-e további vizsgálat, hogy megállapítsák tbc-fertőzöttségüket.

A szatymazi iskola alsósait hétfőn oltották be, a felsősöket ma oltják, miután – ahogy azt megírtuk – az iskolában korábban közmunkásként dolgozó takarítónő április 24-én tbc-fertőzés miatt meghalt a deszki kórházban.


260-ból 253 diák oltásához járultak hozzá szüleik. Akik betegek vagy hiányoznak, később kapják meg az oltást.


Jókedvűen és izgatottan csiviteltek hétfőn a folyosón sorba állított, oltásra váró kisdiákok, akiknek a többsége akkor sem esett kétségbe, amikor az egyik, átmenetileg oltóhellyé alakított osztályteremben megkapták az injekciót. Az alsósok egy részét elkísérték szüleik is, nyilatkozni azonban nem akartak. Akik nevük eltitkolását kérve beszéltek, azt mondták, nincs ugyan pánik a szülők között, de azért nem is nyugodtak a fertőző betegség okozta haláleset miatt.

 

Fotók: Frank Yvette

Fotók: Frank Yvette

 Nehéz felismerni


A tüdőtuberkulózisnak nincsenek speciális tünetei, így annak megállapításához további vizsgálatok szükségesek. A betegség általános tünetei a fogyás, hőemelkedés, éjszakai izzadás, étvágytalanság, fáradékonyság, gyakran jelentkező meghűlések. A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés és köpetürítés.

– Április 15-én értesítettek a deszki kórházból, hogy volt dolgozónk tbc-fertőzött, és emiatt bizonyos óvintézkedésekre van szükség – mondta el az iskola vezetője, [namelink name="Bódis Margit"]. Ezután április 18-ára összehívták a rendkívüli szülői értekezletet, ahol a szülőket tájékoztatták a február végéig az iskolában dolgozó takarítónő betegségéről, illetve arról, hogy emiatt a gyerekeknek úgynevezett tuberkulin-tesztoltáson kell átesniük, az iskolai dolgozóknak pedig tüdőszűrést javasoltak. Az instrukciókat, az oltóanyagot és az oltást végző szakápolókat is a deszki intézménytől kapták.


– Egykori dolgozónk nem érintkezett a gyerekekkel, a szünetekben takarította az udvart és a folyosókat, szó sincs róla, hogy a konyhában is kisegített volna – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, a takarítónő üzemorvosi vizsgálaton esett át, mielőtt dolgozni kezdett náluk, ezen pedig alkalmasnak bizonyult a munkára. Tüdőszűrésen nem járt, de ez nem is kötelező előírás ilyen munkakörben. Az intézmény vezetője szerint néhai dolgozójukon nem látszott, hogy beteg, nem voltak tünetei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!