Szeged és környéke

2016.05.12. 09:50

Útépítő, tejesgazda és Lázár rokona a milliárdosok között

Két mezőgazdasági vállalkozó, egy üveggyáros és egy útépítő is felkerült lapunk milliárdosokat gyűjtő megyei listájára - ők kimaradtak a napi.hu kiadványából.

Segesvári Csaba

Tavaly még szerepeltek, idén viszont hárman kimaradtak a napi.hu A 100 leggazdagabb kiadványából azok a Csongrád megyei cégtulajdonosok, akiknek milliárdos vagyona van. Megnéztük, a vállalkozók nem mentek csődbe, sőt.


A hármas csapatban az Opten cégadatai szerint [namelink name="Gyapjas Károly"] – a Miniszterelnökséget vezető miniszter, [namelink name="Lázár János"] rokona – tűnik a leggazdagabbnak. Becsléseink szerint a Gorzsai Zrt.-ben többségi tulajdonos Gyapjas vagyona 3,3 milliárd forint. A Gorzsai Zrt. 1362 hektár földet nyert pályázaton, kiemelt szerepet töltenek be a magyar mezőgazdaságban, jól szerepeltek a földvásárokon is. A magyar fűszerpaprika-termesztés 40 százalékát biztosítják, emellett pedig jelentős állatállománnyal rendelkeznek: több mint kétezer szarvasmarhát tartanak, melyek évente mintegy 12 millió liter tejet adnak.


Második helyre Juhász Sándor került. A Délút Építő és Bányászati Kft. 1988-ban alakult családi vállalkozásként, Juhász Sándor a fiaival együtt birtokolja. A cég részt vett többek között a Szegedet Bajával összekötő 55-ös számú főút felújításában is. A 124 főt foglalkoztató Délút 2014-ben tartotta 2013-as bevételét. Adózott eredményük az előző évinek közel négyszeresére nőtt, üzemi eredményük is meghúszszorozódott. [namelink name="Juhász Sándor "] vagyonát 2,9 milliárd forintra becsüljük.


A napi.hu listájáról kimaradtak közül a harmadik helyen áll [namelink name="Varga Gusztáv"], aki a szatymazi székhelyű Szilánk Cégcsoport tulajdonosa. Profiljuk az építészeti üvegek és segédanyagok nagykereskedelme, szigetelőüvegek gyártása és értékesítése. A CE Glass 2014-ben is tudta növelni bevételeit, a belföldi piac jelentősen nőtt, míg az export is tudott bővülni. A CE Glass Industriesnél ma több mint 300-an dolgoznak, a vállalat árbevételének immár fele a hazai értékesítésből származik. Varga Gusztáv vagyonát 2,8 milliárd forintra becsüljük.


Az idei meglepetésember, [namelink name="Horváth Gyula"], a Nagymágocsi Farmer Kft. tulajdonosa. A cég 600 tehenet tart, amiből 500-at fejnek, évente körülbelül 5 millió liter tejet termelnek, a cég 2300 hektáron gazdálkodik. Tíz éve folyamatosan fejlesztik, korszerűsítik a gazdaságot. A vállalkozás évek óta 1-1,1 milliárd forintos bevételt ér el, üzemi eredménye kiugró: 360–600 millió forint közötti. A cég tőkéje 2014-ben 4 milliárd forint fölé nőtt, ami több mint kétszerese a 2010-esnek. Horváth Gyula egyedüli tulajdonosa a vállalkozásának, így vagyonát 3,6 milliárd forintra becsüljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!