Szeged és környéke

2016.06.01. 10:16

Szemetet és kutyaürüléket kerülgetnek a sétányon

Szeged - Szemetet és kutyaürüléket kell kerülgetnie annak, aki a Holt-Maros sétányon akar átkelni - írta levelében olvasónk. Ottjártunkkor autógumin átúszó teknősöket és sörösdobozokat láttunk. A területért hárman is felelnek, mégis sok a hulladék.

Salánki Zsófia

– Reggelente a Holt-Maros sétány Fő fasor és Derkovits fasor közti részén szoktunk kutyát sétáltatni. Megdöbbentő, mennyi az eldobált szemét – írta levelében olvasónk, Monostori Martin. Azt is megírta, hogy a sétányon nincs szemetes, kizárólag a buszmegállókban, és sokaknak nincs kedve gyalogolni a hulladékkal, főleg, ha az egy kutyapiszkot tartalmazó zacskó.


Ottjártunkkor a kutyáját sétáltató Bálint Gyulánétól megtudtuk, most azért kevesebb a szemét, mert nemrégiben volt nagytakarítás a parton. – Nagyon kevés a szemetes, sokat kell sétálni, mire találunk egyet. Annak örülök, hogy kitakarítottak, bár szerintem nem akkor kellett volna, mikor a vadkacsák költenek – mondta [namelink name="Bálint Gyuláné"], miközben megigazította Fanni a nyakörvét.


Igaz, hogy kevesebb volt a hulladék, de így is láttunk eldobált joghurtos és sörösdobozokat, valamint egy, a víz tetején úszó párizsis kenyeret. A Fő fasornál teknősök süttették páncéljukat a víztükrön úszó farönkön, körülöttük pedig vascső és autógumi lebegett a felszínen.

 

Teknősbékák süttetik magukat, mellettük a vízben vascső és autógumi a Fő fasornál. Fotó: Kuklis István

Teknősbékák süttetik magukat, mellettük a vízben vascső és autógumi a Fő fasornál. Fotó: Kuklis István

A Holt-Maros sétány üzemeltetésében három társaság érdekelt: a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület és a Szegedi Vízmű Zrt. Utóbbi a mederért és a meder rézsűjének szélétől számított 50 centiméteres sávért felel.


Kemény András, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület elnöke levelünkre válaszolva azt írta: a várossal kötött haszonbérleti szerződésben ők a halgazdálkodásra kaptak lehetőséget. Azt is megírta, hogy szankcionálják a horgászok szemetelését, valamint azt is, hogy évente háromszor végeznek takarítást a területen. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója leveléhez csatolta a szerződést, amelyben az áll, hogy a haszonbérlőnek, azaz a horgászegyesületnek kell a környezetgazdákkal és a vízművel együttműködve tisztán tartani a területet, valamint tavasszal és ősszel takarítást végezni.


Ezt idén tavasszal egyszer már meg is tették. Az ügyvezető úgy fogalmazott, valóban csak a két buszmegállóban van szemetes, de a járókelők azt sem mindig használják. Munkatársaik pedig rendszeresen takarítják a sétány rájuk eső részét. Szerinte érdemes lenne bevezetni azt a horgászrendet, hogy szemetes horgászhelyen nem lehet elkezdeni a horgászatot, csak a horgászjegy bevonásának kockáztatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!