Szeged és környéke

2016.06.02. 19:30

Szíve van a jó lónak, nem színe

Balástya - A lipicai ló nyolc törzséből kettő megtalálható a balástyai Böröcz Pál ménesében. A gazda 16 éve foglalkozik a magyar fajta tenyésztésével, az országos kiállítások mellett idén Hódmezővásárhelyen is díjazták a ménes egyik legkiemelkedőbb kancáját, Orsolyát. A balástyai tenyésztőnek már az apja és nagyapja is foglalkozott lovakkal.

Borbola Lilla

Negyvenkét ló indul meg Böröcz Pál felé a balástyai pusztaságban, ha meghallják gazdájuk hívását. Nem volt mindig ennyi: három kancától származik a lipicai lóállomány, amely 16 év alatt nőtt ekkorára. – Itt nem lószaporítás történik, hanem lótenyésztés. Nagy a különbség: az utóbbi célja nemcsak a haszon, hanem a fajta legjobb tulajdonságainak örökítése – mondta [namelink name="Böröcz Pál"], aki a szülei egykori tanyája mellett tartja lovait.

 

Hát(as)ország. Böröcz Pál a ménesben tartott lovaival. Az állatok ragaszkodnak gazdájukhoz. Fotó: Borbola Lilla

Hát(as)ország. Böröcz Pál a ménesben tartott lovaival. Az állatok ragaszkodnak gazdájukhoz.

Fotó: Borbola Lilla

A tenyésztő családi örökségnek nevezte elhivatottságát, már apja és nagyapja is foglalkozott lovakkal, mint mondja: „ebből nem lehet kigyógyulni". Munkáját egyre több eredmény dicséri: Laska nevű ménje 2013-ban elhozta az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) első díját, de Orsolya is halmozza a sikereket. A kilencéves kanca tavaly ezüstérmet hozott haza az OMÉK-ról, idén pedig első helyezést ért el a hódmezővásárhelyi XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.


A két állat sikere annak köszönhető, hogy a fajtán belül a kívánt méretnek megfelelőek, csontozatuk, izomzatuk és mozgásuk kiemelkedő. Eredményes szülőktől származnak, akik fogathajtó-világbajnokságokon is díjakat nyertek. Orsolya és Laska épp ezért külön istállóban él és külön figyelmet kap. Hamarosan egy közös csikó egyesíti a két díjnyertes ló erényeit. A kicsi sötét szőrrel születik majd, csak 3–5 éves korára világosodik ki. Felnőttként azonban már csak a laikusok nevezik fehérnek a lipicaiakat.

A díjnyertes Orsolyával. Fotó: Borbola Lilla

A díjnyertes Orsolyával. Fotó: Borbola Lilla

Egy szakértő szürke lovat lát a ménesben. Esetleg legyesderest, ha apróbb pöttyök vannak a testén, vagy almásderest, ha nagyobb, kerekebb foltok. – A jó lónak szíve van, és nem színe – hangsúlyozta Böröcz Pál, aki napi négy-öt órát foglalkozik az állatokkal. A legjobb lovakat fogatba fogja, lovagolható, azaz hátas lova csak egy van a gazdának, de azon is rég ült már lovas. – Húszévesen még vágtában is felugrottam a lóra, de hatvanhat évesen ilyesmit már nem csinálok – mondta a tenyésztő mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!