Szeged és környéke

2016.07.17. 14:30

A lángos a nyár íze: ˝Mindenki lángossütőnek születik, csak van, aki továbbképzi magát˝

A nyár legkedveltebb étele a lángos, legnépszerűbb itala pedig a limonádé. Vukoszavlyev Gyurica, a lángosok professzora szerint a jó lángos titka a kiváló alapanyag, és az, hogy a tésztát megfelelő tisztaságú, hőfokú és mennyiségű olajban kell kisütni.

Szabó C. Szilárd, Arany T. János

– Mindenki lángossütőnek születik, csak van, aki továbbképzi magát – mondta nevetve a SZUE-ban [namelink name="Vukoszavlyev Gyurica"], akinek messze földön híres a lángosa.


Tiszta olajban


Egy vendéglátós kollégája szerint Gyurica a lángosok professzora, aki titkos recept alapján készíti tésztáját. A kolléga szerint sokan csak azért mennek a szegedi fürdőbe, hogy megkóstolják a híres lángost.

– Nem tudom, mennyi igaz az utóbbiból, de az biztos, hogy sokan – köztük [namelink name="Hegedűs D. Géza"] és [namelink name="Gálvölgyi János"] színész – dicsérték már a lángosunkat – mondta a 66 éves mester, aki huszonhat éve kínálja tésztáját a fürdőben. – Nincs titkos recept. Nem kell túlkombinálni, jó alapanyagot kell használni és

betartani az alaptechnológiát – dagasztás, tésztakészítés, hőfok –, valamint sohasem szabad égett olajat használni. Ez a titok. Meg az, hogy megfelelő tisztaságú, hőfokú és mennyiségű olajban kell kisütni a tésztát – mondta Vukoszavlyev Gyurica, aki idén februárban ugyan átadta az üzletet a fiának, de a mai napig rendszeresen dolgozik.


Porcukorral, lekvárral


Vukoszavlyev Gyuricáék 370 forintért kínálják a sima, 600-ért a sajtos-tejfölös, 800-900 forintért a kapros juhtúróval, illetve a baconnel, sajttal és sonkával töltött lángost. Elmondása szerint a klasszikus, vagyis a sajtos-tejfölös fogy legjobban. – Volt, hogy a francia vendégeink porcukrot vagy lekvárt tettek a sajtos-tejfölös lángosra. Magam is kipróbáltam, és mondhatom, jó ízkombináció, mert ha cukrozom, édes hatású, ha pedig sózom, sós hatású a lángos tésztája – magyarázta Vukoszavlyev Gyurica.

 

Vukoszavlyev Gyurica kiszolgál. Sima és töltött lángos.

Vukoszavlyev Gyurica kiszolgál. Sima és töltött lángos.

Uborkával, csiliszósszal


A lángos meghódította Amerikát, Ázsiát és Ausztráliát is. A New York Times nemrégiben számolt be egy Amerikában lángost áruló magyarról. A 39 éves Prepuk Zsolt 2014 óta árulja a Wall Street mellett egy food truckból (mozgó büféből) a lángost. Az amerikaiak kedvence a nutellás-banános-mogyorós lángos, de kínál sajtos-tejfölöst, valamint kaliforniai paprikás és szűzpecsenyéset is, amit megszór jalapeno paprikával, uborkával és csiliszósszal.

A külföldieket leginkább a fánkra emlékezteti a lángosunk. Ezért eszik sokan édes feltéttel, és az sem zavarja őket, ha előtte már fokhagymával ízesítették a tésztát.


Egy étel vagy ital emléke


Tizenkétezer ember étkezési szokásait térképezték fel nemrég Európában. A kutatásból kiderült, sokan kezdik a reggelt édességgel, de este kétszer annyian fogyasztanak édességet. Ennek ellenére a sós és édes ízek kedvelőinek aránya teljesen egyforma. A megkérdezettek több mint egyharmada elismerte, azért próbál ki egy-egy újdonságot, hogy gasztroélményét megoszthassa a barátaival a közösségi oldalakon. A megkérdezettek szerint egy-egy jó étel vagy ital különlegessé teszi a napot, és egy esemény után ezek emléke marad meg bennünk a legtovább.

 

Könnyű, jeges frissítő. A forróságban jólesik egy gránátalmás limonádé.

Könnyű, jeges frissítő. A forróságban jólesik egy gránátalmás limonádé.

Lángos az automatából

Automata lángossütővel modernizálná a lángoskészítést egy magyar cég, amely szerint az újítás révén a lángos a gofrihoz, a gíroszhoz és a pizzához hasonló népszerűségre is szert tehet – számolt be a közelmúltban a sajtó a lángosautomatáról. A feltaláló elmesélte, az automata ötlete egy Venezuelában élő magyar–spanyol házaspárhoz kapcsolódik. A Caracasban élő házaspár sokszor sütött a barátaiknak lángost, amivel nagy sikert arattak. Hagyományos módon készítették, de rengeteg feltéttel, mexikói raguval, lecsóval. A langosautomata.hu oldalon olvashatók az automata adatai. A gép mérete 92×102×177 centiméter, súlya 327 kilogramm, kapacitása 50-60 lángos óránként.

Villáminterjú Horváth Erzsébettel a fröccsről


Milyen borból készítsünk fröccsöt? És milyenből ne? Mi számít szentségtörésnek? Mit ajánl a borszakértő? [namelink name="Horváth Erzsébet"] (képünkön) válaszolt kérdéseinkre.

– Milyen borból készítsünk fröccsöt a nagy melegben?

– Szerintem a friss, kissé savasabb borokból a legjobb fröccsöt készíteni.

– Melyek ezek?

– Például az olaszrizling, a rajnai rizling, a zöldveltelini, a rizlingszilváni vagy a kövidinka. Ezek reduktív borok. Tehát frissek, nem hordós érlelésűek.

– Milyen arányban keverjük a bort és a szódát?

– Ez ízlés kérdése. Én fele-fele arányban szeretem.

– Szóda vagy ásványvíz?

– Szerintem a szóda sokkal jobb fröccsben, mint az ásványvíz.

– Nagy divat a rozéfröccs. Ezt is ajánlja?

– Valóban divat a rozéfröccs, és jó is. Fontos, hogy az is könnyű, reduktív rozéból legyen. Divat még nyáron a gyöngyözőbor, habzóbor, prosecco, frizzante.

– Mi a helyzet a piros fröccsel?

– A vörösbort soha ne szódázzuk!

– Mert az szentségtörés?

– Hát... nagyon az.


Mit nevezünk reduktív bornak?


A reduktív bor esetén a bor elsődleges íz-, illat- és zamatanyagait kívánja megőrizni a borász. Az oxidatív eljárás pedig arra koncentrál, hogy kifejlődhessenek a másodlagos aromaanyagok. A reduktív bor alapanyaga alacsonyabb mustfokkal kerül a pincébe, s amikor csak lehet, zárt rendszerben, levegő jelenléte nélkül erjed. Ez azt jelenti, hogy a reduktív borhoz jellemzően érett, de nem túlérett szőlőt szednek, és ezt az alapanyagot gyorsan, zárt rendszerben és kíméletesen dolgozzák fel.

 

 

Limonádé, csapolt sör, koktélok


Az idei nyár slágere a limonádé – mondták lapunknak a SZUE-ban. A hagyományos limonádét 490 forintért, az ízesítettet – amelyben a gránátalmás a legnépszerűbb – 590 forintért adják. A limonádé mellett a csapolt sör, a jeges kávé és az alkoholmentes koktélok fogynak legjobban.


Sült kolbász kovászos uborkával vagy mustárral


Sült kolbász, hekk, rozéfröccs, gyümölcsös sör – ezek mennek idén nyáron a szegedi Napfényfürdő büféjében. Meg a guminő. De ezt csak akkor értik meg, ha elolvassák a cikkünket.

A szegedi Napfényfürdő Aquapolis Napfény büféjében a roston sült csirkemellfilé salátákkal, a bécsi szelet és a sült kolbász a nyár slágere, italból pedig a rozéfröccsből és a gyümölcsös sörökből fogy a legtöbb – tudtuk meg az üzemeltetőktől.

A strandkaják közül kedvelt még a hekk, a gírosz és a hot dog. Kínálnak forró gulyáslevest is, de az nem annyira fogy, inkább a hideg gyümölcslevest veszik hétszáz forintért a strandolók, ami teljesen érthető a kánikulában. Az egyszerűbb, olcsóbb ételek már 450 forinttól kaphatók.


– A mai gasztronómiai elvárásoknak megfelelően mi is próbálkoztunk korszerűbb ételekkel, de a vendégek

 a hagyományokat szeretik, igénylik a tradicionális ételeket, és inkább sült kolbászt kérnek fehér kenyérrel és mustárral vagy kovászos uborkával – mondta a büfé egyik üzemeltetője. Ez szerinte érthető, mert napozni, lubickolni, olvasgatni és beszélgetni mennek ki az emberek a strandra, ahol nem költenek túl sokat.


Mindenesetre a büfé az olcsóbb ennivalók mellett minőségi ételeket, így például 1900 forintért pecsenyekacsa-

combot is kínál párolt káposztával. Kiderült, a rozéból készült hosszúlépést vagy kisfröccsöt, illetve az alacsony alkoholtartalmú gyümölcsös söröket azért szeretik, mert három-négy óra múlva, amikor kocsival mennek haza a strandról, már a volán mögé ülhetnek akkor is, ha megittak ilyenből egyet-kettőt.


Sokan ismerhetik azt az általános vélekedést, hogy az alkoholmentes sör az első lépés a guminő felé, de a strandon sokan isszák ezt azok közül, akik autóval érkeznek a családjukkal – így legalább az illúzió megvan a napernyő alatt vagy a medence partján, hogy söröztek...

 

 Édes bűnözés. Egy kehelynyi fagyi.

Édes bűnözés. Egy kehelynyi fagyi.



Pacal helyett roppanós zöldségek


Csülkös pacalból kevesebb fogy a kánikulában. A nyári melegben az éttermekben sem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Hideg meggylevesből jóval többet adnak el, a limonádéhoz felhasznált cukor mennyiségét pedig mázsákban mérik.

– A hideg meggyleves a legnagyobb sláger fagylalttal és tejszínhabbal – mondta [namelink name="Frank Sándor"] Venesz-díjas mesterszakács, aki naponta vendégek százait lakatja jól két szegedi, illetve budapesti halászcsárdájában. – Nyáron a könnyű, zöldséges ételeket kívánják a vendégek. A szárnyasokhoz jól illik a karamellizált gyümölcsköret is. A húsokat grillen, faszénparázson vagy vaslapon készítjük. Fontos, hogy a zöldséget, gyümölcsöt hagyjuk ropogósra, nem szabad szétlottyantani – magyarázta a mesterszakács.

A gyümölcsöknek jót tesz egy kis reszelt citrom- vagy narancshéj. A zöldségeket vajon megfuttatva, ropogósan tálalják, de egyszerűen fel lehet tenni a grillre is a hús mellé.


 – Az olaszos főtt tésztaételek is közkedveltek. Bazsalikommal, fokhagymával és paradicsomszósszal készülnek, persze a tésztát sem szabad szétfőzni, legyen al dente, azaz egy kicsit kemény – mondta a csárdagazda.


Frank Sándor úgy fogalmazott, nyáron a magyar konyha alapételei közé tartozó lecsó a csúcs. Köretként, kiegészítőként is kiváló. – A lecsóban át lehet forgatni a sült csirkecombot, ami rizzsel vagy petrezselymes burgonyával zseniális nyári étel – tette hozzá.

Kovászos uborka nélkül nem múlhat el a nyár. – A házilag készített roppanós kovászos uborkát nem lehet abbahagyni – mondta a mesterszakács.

Az italok közül a limonádé a legnépszerűbb. Frank elárulta, annyi limonádét eladnak ilyenkor, hogy mázsában mérik a cukrot. Az alkoholos nyári frissítők közül a mojito fogy legjobban.


Édes bűnözés. Egy kehelynyi fagyi.


Könnyű, jeges frissítő. A forróságban jólesik egy gránátalmás limonádé.


Ebéd a strandon. Hekk, sült krumpli, főtt kukorica. Fotók: Frank Yvette


Vukoszavlyev Gyurica kiszolgál. Sima és töltött lángos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!