Szeged és környéke

2016.07.10. 09:50

Július közepétől virágzik a parlagfű

Szeged - Szeged közterületein évente hatszor nyírják a füvet, ami nem kedvez a parlagfűnek. A gondot a közműszolgáltatók és mélyépítők okozzák. Nemcsak a parlagfüvet kötelező irtani, hanem az összes allergén gyomot is.

Arany T. János

Kétszáz kilométert száll a pollen


A parlagfű Észak-Amerikából behurcolt gyomnövény, július közepétől virágzik, pollenjei 100-200 kilométert is megtesznek a levegőben. Az arra érzékenyeknél enyhébb esetben orrfolyást, szemviszketést, köhögést, súlyosabb esetben fulladásos rohamot okoz. Az elhanyagolt külterületi ingatlanokat a földhivatalban lehet bejelenteni, a belterületi gazos részeket az illetékes jegyzőnek.

Mint megírtuk, múlt hét csütörtökön lejárt a parlagfűkaszálás első kötelező határideje, július elsejétől ellenőrizhetik a hatóságok a gyomos területeket (2016. július 1.: Mától ellenőrzik a parlagfűvel benőtt területeket).


Évente hatszor nyírják Szeged összesen 2 millió 500 ezer négyzetméternyi füves területeit. – Az első kör április közepére esik, de idén az enyhe tél és az esős tavasz miatt már március 23-án elkezdték a munkálatokat. A napokban a negyedik kört fejeztük be – tájékoztatott [namelink name="Makrai László"].


A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a rendszeres fűnyírás nem kedvez a kétszikű gyomoknak, köztük a parlagfűnek, mert záródik a gyep, és a talajban hosszú ideig csírázóképes gyommag nem tud kicsírázni. Ha mégis kihajt, a rendszeres nyírás miatt nem tud virágozni.


– Érdekes módon a lakótelepeken sok helyen nő a hajdani művelésből kivadult lila virágú lucerna, ami mélyen gyökerező takarmánynövényként jól tűri a kaszálást. Egyes rókusi, felsővárosi tömbbelsőkben szinte lucernakertek, kaszálók alakultak ki. Várjuk gazdák jelentkezését, akiknek lehetőséget adunk a kaszálásra. Általában októberig nő a szénának való – mondta Makrai.


Az ügyvezető hozzátette, belterületen a gondot a közműszolgáltatók és mélyépítők, a gyepet károsítók, illegálisan parkolók okozzák, mivel a feltört vagy kitaposott, megbolygatott talajfelszínről ki tud csírázni a parlagfű magja.


A parlagfű tömeges megjelenése külterületen a mezőgazdasági vagy háztáji művelés alatt lévő földeken, learatott gabonatarlókon jellemző, mert ott nyitott a talajfelszín. A szakember hangsúlyozta, nemcsak a parlagfű virágzását kötelező megelőzni, hanem minden egyéb allergén gyomét is. – Amennyiben egy ingatlanon parlagfű nő, virágpor kerülhet a levegőbe. A tulajdonos ellen a hatóság eljárást indíthat, bírságolhat, illetve gyommentesítésre kötelezhet – mondta az ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!