Szeged és környéke

2016.07.12. 16:30

Kihasználatlan a CityBike - nem a szegedieknek szánják

A CityBike szerint kerékpárjaik 30 százalékát használják, ehhez képest hónapok óta érintetlen bicikliket találtunk a cég kerékpártárolóiban a város több pontján. A kerékpárkölcsönzés nem olcsó, de nem is a szegedi lakosoknak szánják a szolgáltatást.

Máté Gergely

– Az átlagos kihasználtság az év minden szakában 30 százalékos, de ez természetesen ingadozó, mert nagyban függ az időjárástól is – mondta [namelink name="Szabó László"]. A CityBike projektmenedzsere a szegedi bérkerékpárok kihasználtságával kapcsolatban hozzátette: május–júniusban előfordulnak napok, amikor a kerékpárok 70 százalékát kölcsönzik ki az osztálykiránduláson lévő csoportok.


A bérbicikliket az egyetem szorgalmi időszaka alatt turisták és egyetemisták veszik igénybe, a nyáron viszont csak turisták kölcsönöznek a CityBike-tól. Ezen nem lepődnek meg, eredetileg is így tervezték. – Szeged az egyik leginkább kerékpáros város az országban, aki itt él és szeretne kerékpározni, annak jellemzően van saját járműve – fogalmazott Szabó.

 

Emellett az is magyarázza, hogy a szegediek nem használják a CityBike-ot, hogy a rendszer a budapesti BuBival ellentétben nem köz-, hanem bérbringa.


A nyári időszakról azt is elmondta a projektmenedzser, hogy a legtöbb szegedi szállodával együttműködési megállapodásuk van, ezért a nagyobb csoportokat is ki tudják szolgálni.

– A szállodai vendégek által kölcsönzött kerékpárokhoz adunk zárat is, így nemcsak a tárolókban tudják lezárni, hanem bárhol a városban – részletezte.

Ehhez képest a Novotel Hotelnél és az SZTE Móra Ferenc Kollégiumnál sem találtunk olyan embert, aki használná a CityBike kerékpárjait. A szállodánál hét biciklit találtunk, ebből több lapos gumival várta, hogy használatba vegyék. A kollégiumnál pedig egyetlen bringa állt a tárolóban, a járókelők szerint hónapok óta érintetlenül, viszont a tárolót az egyetemisták a saját járművük elhelyezésére használják szorgalmi időszakban.

A kerékpárkölcsönzéshez egyszeri regisztrációs díjat kell fizetni, ami 300 forintba kerül.


Ezután óránként 200 forintért lehet biciklit kölcsönözni, de ha a kölcsönzési idő hosszabb 3 óránál, a CityBike napidíjat számol fel, melynek összege 1800 forint, és így a kerékpár este 9-ig használható. Csoportos kedvezmény 10 fő felett igényelhető, ez diákoknak 500 forint, a normál csoportos jegy ezer forint fejenként. Az éves bérlet 5 ezer forintba kerül.


A jelenlegi kihasználtság mellett a CityBike nem tervezi a kerékpárok számának növelését – jelenleg 75 bicikli kölcsönözhető –, de ősszel bevezetik a CityBike Szeged kártyát, amellyel gyorsabbá és kényelmesebbé szeretnék tenni a kölcsönzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!