Szeged és környéke

2016.07.07. 17:50

Neverending story: menjen vagy maradjon Török Márk?

Egyetemi hallgatókat kérdeztünk a dékánok és a 12 éve regnáló EHÖK elnök, Török Márk levélváltásáról. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hivatalos Facebook oldalán ˝Török Márk-szavazást" is tartottak.

Vőneki Ádám

Mint megírtuk, a dékánok nyílt levélben per nélküli távozásra szólították fel pozíciójából [namelink name="Török Márk"] EHÖK elnököt egyrészt „a személyéhez tapadt rossz imázs" miatt, amely károsan befolyásolja az egyetem hírnevét, másrészt bizonytalanná vált tisztségének jogi alapja. Három nappal később a válaszlevélben Török Márk a róla megjelent kétes ügyeket cáfolta, majd éles hangnemben kritizálta a dékánok tevékenységét. Úgy tűnik, nem mond le, helyette fellebbez, így a per lezárásáig Török marad az EHÖK élén.


Bár a vizsgaidőszak véget ért, nem állt meg az élet az Ady téren. Az egyetemi könyvtár környékén hallgatókat kérdeztünk, mi a véleményük a kialakult helyzetről.


- Úgy gondolom, a dékánok álláspontja teljesen helytálló, korrekt hangon szólaltak fel. Török Márk levele kapcsán azt érzem, hogy cinikus, a minimális tiszteletet sem adta meg benne. Másrészt ez a 12 év nagyon sok. Frissítés, új arc kell az egyetemnek – mondja az ÁJTK hallgatója, Gréta.


Viktor, az ÁOK hallgatója szerint "be kell látnia, nem ez az ember élete, nem lehet ennyire ragaszkodni a hatalomhoz. A dékánok levele teljesen megfelelt, nem vádolták meg semmivel Török Márkot, mégis az jött le, hogy nagyon magára vette, és személyeskedni kezdett."

 

- Igenis szólaljanak fel a dékánok, ha a helyzet megkívánja – mondja az ÁJTK-hallgatója, Vivien, majd hozzáteszi, "aki a saját igazát védi, nem támad, nem mentegetőzik olyan dolgokra hivatkozva, amelyeket fel sem hoztak ellene érvként a dékánok."


Hasonlóról beszélt egy neve elhallgatását kérő hallgató lány is. - Felületesen követem az eseményeket, de mindkét levelet elolvastam. Ami nekem feltűnt, hogy Török Márk kissé indulatosan reagált, de véleményem szerint ezt az ügyet nem kellett volna a nyilvánosság elé tárni.

A mellékelt diagram forrása a SZTE Bölcsészettudományi Karának hivatalos Facebook oldala.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hivatalos Facebook oldalán az adminisztrátorok arról kérdezték a csoporttagokat, hogy mi lenne a helyes lépés Török Márk részéről. A három nap után záruló szavazáson a 647 válaszolóból 591 fő, azaz a megkérdezettek 91 százaléka voksolt Török Márk távozására. Jóval alacsonyabb arányban szavaztak a másik két opcióra: 4-4 százalékos eredmény született arról, hogy Török Márk vigye bíróságra az ügyet, illetve hogy kérjen bizalmi szavazást a testület választmányától.


A moderátorok ugyanakkor megjegyzik, hogy a minta nem reprezentatív, hiszen a kérdőív azt nem mérte, milyen arányban vettek részt volt és jelenlegi hallgatók, oktatók, valamint csak egy kar véleményét tükrözi.


A vélemények és a szavazás eredménye mindenesetre beszédesek.

Címkék#EHÖK#szte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!