Szeged és környéke

2016.07.16. 16:20

Szeged Nizza testvérvárosa: az áldozatokra emlékeztek az Alliance Francaise székházánál

A könnyeivel küszködve mondott köszönetet a szegedieknek Virginie Romand ma délelőtt a Dugonics téri Alliance Francaise székháznál, ahol a nizzai tömeggyilkosság áldozataira emlékeztek. Nizza évtizedek óta Szeged testvérvárosa. <br><br><br>

Szabó C. Szilárd

- 2015. január 7., a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni támadás, 2015. november 13. a párizsi terrortámadás-sorozat, a Bataclan klubban történt vérengzés. 2016. július 14., a nizzai tömeggyilkosság. Ez már háború! – mondta szombaton a Dugonics téri Alliance Francaise székháznál tartott megemlékezésen Eric Blin. A Szegeden élő tiszteletbeli francia konzul hangsúlyozta, három év alatt tizenöt merényletet hiúsítottak meg Franciaországban. – A nizzai tömegmészárlásban 84 haltak meg, kétszázan megsebesültek, közülük ötvenen még élet és halál között lebegnek, köztük gyerekek is – mondta elcsukló hangon a konzul.

 

Ha részvétet szeretne nyilvánítani

A budapesti francia nagykövetség létrehozott egy online részvétnyilvánító könyvet. Amennyiben üzenetet szeretne küldeni, itt teheti meg: http://www.ambafrance-hu.org/Online-reszvetnyilvanito-konyv-az-aldozatok-emlekere

A jelenlévők egyperces néma főhajtással, gyertyákkal és virágokkal emlékeztek a nizzai áldozatokra. Ott volt a megemlékezésen Solymos László alpolgármester, Ménesi Imre és Szénási Róbert önkormányzati képviselő, valamint Csernus Sándor, az Alliance Francaise Szegedi Francia Kulturális Egyesület elnöke.


Virginie Romand a könnyeivel küszködve mondott köszönetet a szegedieknek a szolidaritásukért, együttérzésükért. A középkorú nő elmondta, hogy ő nizzai, és turistaként van Magyarországon, itt érte a hír, hogy mi történt a szülővárosában.

 

Galéria kép


 

Kisgyerekkel sétáltak szegediek Nizzában a tengerparton a merénylet napján

A megemlékezésen megtudtuk egy szegedi férfitől, aki kérte a neve mellőzését, hogy a fia és családja július 14-én, csütörtökön ott volt a parti sétányon Nizzában. – Jót sétáltak, élvezték a forgatagot, de mivel pici gyermekük van, hét óra körül hazamentek, nem várták meg a tűzijátékot. Ez volt a szerencséjük, mert rá három órára végighajtott a sétányon a halálkamion.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!