Szeged és környéke

2016.07.05. 16:15

Tovább bonyolódik a csatornapénzügy

Csongrád megye - Nem minden új ingatlantulajdonos kapja vissza a csatornázásból kiutalt pénzt Sándorfalván és Forráskúton. Nem jogászaink tévedtek, hanem a víziközmű előtakarékossági szerződése okozza a furcsaságot. Újabb panaszosok is jelentkeztek.

Segesvári Csaba

– 2012. október 3-án elengedték a késedelmi kamat 50 százalékát, így fizetett be 147 ezer forintot.


– Itt a papír, 218 ezret fizettem.


– Azt biztos a másik ingatlanra fizette.


– Nem, hanem a 29-es számra. Itt a két papír a tőkéről és a kamatról.


– Nem tudom, mire fizetett még 71 ezer forintot, az elengedett kamattal együtt összesen 162 ezer forint ment erre az ingatlanra.


A fenti párbeszéd a sándorfalvi víziközmű-társulat ügyintézője és [namelink name="Rácz Józsefné"] között hangzott el a napokban. Nem írtuk el, valóban nem stimmeltek a számok. Az asszony ügyét egy hete mutattuk be, az asszony eladta a telkét, az új tulajdonos pedig megkapta a csatornaberuházásból visszatérített 120 ezer forintot.


– Nem adnak felvilágosítást, azt mondják, hogy pereljek a saját pénzemért?! – mondta emelt hangon egy másik nő, akinek az ügyintézővel folytatott párbeszédét az utcán is hallottuk. – Kivágtak, mint a sz.rt, azt mondják, pereljek. Nincs ez rendben – mondta már az iroda előtt néhány pillanattal később. Az asszony kérte, a nevét ne írjuk le. Elmondta, Fundamenta-szerződésük volt, amit évekig fizettek, majd az öröklés után az új tulajdonos nevére átíratták. A visszajáró pénzt viszont csak az új tulajdonosnak küldték.


Nemcsak Sándorfalván, Forráskúton is akad probléma. [namelink name="Simon László"] januárban vett házat, a cikkünket olvasva felkereste a víziközmű-társulatot. – Azt mondták, az újság sok hülyeséget ír. Azt sem mondták meg, miért küldenek el. Annyit közöltek, az ő jogászuk szerint az kapja vissza a pénzt, aki befizette. Elérhetőséget nem adtak hozzá – magyarázta a férfi, aki szerint egy szolgáltató munkatársa nem viselkedhet így.


Olvasóink történetében egy a közös, hogy mindenki mást mond. Telefonon elértük a Forrás-IV. Beruházó Víziközmű Társulat munkatársát. [namelink name="Kapás Judit"] elmagyarázta, a társulat azzal számol el, aki tag. (Ez a korábbi cikkünkből is kiderült – a szerk.) Hozzátette, ha nem jelentették át az ingatlant – ami az eladó kötelezettsége –, akkor a régi befizetőnek jár vissza a pénz. – Kértük a tulajdonosokat, hogy az adásvételi szerződésekben nyilatkozzanak arról, mi lesz a érdekeltségi hozzájárulással. Ha ez nincs meg, az probléma lehet – mondta Kapás Judit.


[namelink name="Kakas Béla"], a Sándorfalva–Szatymaz Beruházó Víziközmű Társulat elnöke szerint a pénz annak jár, aki a társulat tagja. – A vevők és az eladók a legtöbbször nem egyeztek meg arról, mi legyen a kifizetéssel. Mi ebbe nem tudunk beleszólni – mondta az elnök. A forráskúti példára azt válaszolta, „bölcs előregondolkodás".


– Aki a Fundamentával kötött szerződést, az akkor is visszakapja a pénzt, ha időközben az ingatlant eladta. Ennek az az oka, hogy az előtakarékossági szerződés személyre szól. Abban az esetben, ha a Fundamentát átruházták, ott illene osztozkodni a visszatérítésen, de erre sem kötelezhetünk senkit – mondta Kakas Béla.


Hangsúlyozta, a 2007-es tervezéskor fel sem merült a visszafizetés, azt csak egy idén nyáron hatályba lépő törvény teszi kötelezővé. Hozzátette, a 4000 tagból mindössze 20-30-nak van problémája, de ezt is megoldják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!