Szeged és környéke

2016.08.08. 12:22

A kínainál is nehezebb a magyar

Szeged- A ragozás feladja a leckét annak a húsz országból érkezett, közel negyven diáknak, akik magyarnyelv-tanfolyamon tanulnak a nyáron Szegeden. Ellátogattunk az egyik foglalkozásra, ahol megtudtuk: az ,,ez nekem kínai,, nekik inkább ,,ez nekem magyar" lenne.

Arany T. János

Az ugyanott, ugyanitt helyhatározószók közti különbséggel küzdött három diák csütörtök reggel a Szegedi Tudományegyetem Petőfi-épületében.

Tudta-e?

A magyar nyelvet hazánkon kívül főleg a Kárpát-medence többi országában beszélik – becslések szerint 17 millióan. Jelenleg a világon a legtöbb ember a kínait beszéli anyanyelveként, mintegy 1,5 milliárdan. Hivatalos nyelv a Kínai Népköztársaságban, Tajvanon és Szingapúrban.


A középhaladó csoport ekkor már túl volt az oda és ide szavakon és az ugyanaz, ugyanez kifejezéseken. A tanteremben három diák jegyzetelt szorgalmasan: a szerb [namelink name="Bojan Sic"], a brazil [namelink name="Andrew Philip Coppersmith"] és az izraeli [namelink name="Ido Emanuel Arbell"]. A külföldi fiatalok a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központjában ismerkednek a magyar nyelvvel és kultúrával. Az első nyári kurzust 2001-ben tartották.


[namelink name="Bata Ágnes"], a nemzetközi kapcsolatok kari referense elmondta, a legfiatalabb diákjuk 13 éves volt, a legidősebb 70 év feletti. Magánemberek, egyetemisták, magyar származású fiatalok jelentkeznek a négyhetes, 120 órás kurzusra. Idén 20 országból közel negyvenen érkeztek. Mivel ez egy nyári egyetem, nem annyira szigorú a tanmenet, több a játékos feladat. Délelőtt 9-től fél egyig nyelvórákon vesznek részt, ebéd után a magyar kultúráról, irodalomról, történelemről hallgatnak előadásokat, kirándulnak. A délutáni gyakorlatot követően heti egy alkalommal filmet néznek. Látták már Bacsó Péter A tanú és Szabó István A napfény íze című filmjét.

 

A kínainál is nehezebb a magyar. Fotó: Kuklis István (galéria)


A négyhetes kurzus 550


euróba kerül, de bejárhatnak két hétre is, amiért 300 eurót kell fizetni. A diákok közül néhányan az SZTE hallgatói, van, akinek a felesége, felmenői magyarok, és Szegeden tanulja nyelvünket [namelink name="Patricia Finney"] angol író, újságíró is.


A 16 éves, izraeli Ido nagymamája magyar, édesanyja kínai, a héber mellett jól beszél angolul, és mint mondta, „kicsit magyarul és kicsit kínaiul". – A magyar nehezebb – jelentette ki rövid gondolkodás után. A brazil Andrew dédnagymamája volt magyar. Azt mondta, azért tanul magyarul, mert szereti a kihívásokat. Ennek ellenére nem akart magyarul megszólalni, kérdéseinkre csak angolul válaszolt.

 



Egy másik csoportban a napirendjükről készítettek rajzos táblázatot a fiatalok. Az igeragozás komoly kihívás. „Felkelszni" – írták reggel kilenc óra mellé. A szerb [namelink name="Luka Breneselovic"] igyekezett feldobni

az egyébként unalmas időbeosztást. Megkérdezte a tanárnőtől, hogy mondják azt, amikor egy férfinak a felesége mellett van egy másik kapcsolata. Így született az alábbi napirendi pont: „17 órakor a gyár bezár, uszodába megyek szeretővel".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!