Szeged és környéke

2016.08.29. 09:50

A stroke-osoknak csupán egyharmada gyógyul meg

Magyarországon évente 40-50 ezer ember szenved szélütést, az érintettek harmada pedig meghal - annak ellenére, hogy ha időben kapna ellátást, ez megelőzhető lenne. Lapunk most induló társadalmi akciójával életeket szeretne menteni. Olvasóinktól kérünk felajánlásokat, hogy egy speciális ultrahang-berendezést vásárolhassunk a neurológiai klinikának, a stroke-betegek gyorsabb diagnosztizálásához.

Timár Kriszta

A rák és a szívbetegségek után a szélütés a leggyakoribb halálok Magyarországon. Évente 40-50 ezren kapnak stroke-ot. Egyharmaduk jórészt felépül, további egyharmaduk egész életében másokra lesz utalva, egyharmaduk pedig egy éven belül meghal. Szegeden tavaly 1200 ilyen esetet láttak el – ez azt jelenti, hogy havonta százan kapnak stroke-ot. A köznyelvben „agyvérzésként" ismert betegségnek egyébként a legtöbb esetben semmi köze a vérzéshez: az esetek 80 százalékában ugyanis a problémát érelzáródás okozza.


– Bár a stroke-halálozás az elmúlt egy évtizedben megközelítően 3 százalékkal csökkent, a 70 százalékos túlélési adat még mindig 10 százalékkal rosszabb, mint az északi és nyugat-európai országoké – mondta el [namelink name="Vécsei László"], az SZTE Neurológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. Pedig Magyarországon már minden megyében van stroke-centrum, ahol az ilyen betegek ellátásában nagy tapasztalatot szerzett orvosi és nővéri csapatok dolgoznak. Szegeden a legújabb klinikán alakították ki ezt a részleget. És vannak új eljárások is, amelyekkel a szélütött betegeket kezelhetik.

 

Speciális ultrahangkészülékre gyűjtünk olvasóink segítségével

Speciális ultrahangkészülékre gyűjtünk olvasóink segítségével


 Lehetőség van a pontos monitorizálására


– Van már lehetőség úgynevezett vérrögoldó terápiára. Ezt azonban a tünetek kezdetétől számítva maximum négy és fél órán belül meg kell kezdeni – mondta el a neurológus professzor. – Egy újabb elterjedőben lévő eljárás pedig a „thrombectomia", amely speciális esetekben a vérrög mechanikus úton történő eltávolítását jelenti. Ezek a beavatkozások azonban nem mindenkinél végezhetők el, neurológiai vizsgálat, a képalkotó és a laboreredmények alapján lehet eldönteni, hogy a beteg alkalmas-e erre.


E fontos képalkotó eredményeknek a rendelkezésre állását biztosítja az a speciális ultrahangkészülék (TCD), amelyre a mai naptól kezdve gyűjtünk olvasóink segítségével. A berendezés típustól függően 10-15 millió forintba kerül. – Ennek a műszernek a használatával lehetőség van a károsodott agyi keringés pontos monitorizálására. Ez a vizsgálat a terápiás beavatkozás eredményességének megítélése mellett a szélütést szenvedett beteg klinikai követésének is igen fontos eszköze – mondta el Vécsei professzor.


Mától várjuk adományaikat


A berendezést a Lapcom Média Alapítványon keresztül szeretnénk megvásárolni. Mától várjuk olvasóink adományait a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, amelyből minden fillért a gép árára különítünk el. Mivel az átutalt jóakarat-forintok olyan ügyet szolgálnak, mely Csongrád megye bármely lakosának, illetve bárkinek a hozzátartozóján segíthetnek, akciónk végén közzé tesszük az adományozók névsorát is – az átutalt összeg említése nélkül. Így arra kérünk mindenkit, aki névtelenül szeretne segíteni, hogy a közleményben tüntesse fel: anonim kíván maradni.


Készülnek a csekkek


A banki átutalás mellett hamarosan lehetőséget adunk csekkes adománybefizetésre is. A csekkeket hamarosan megtalálják a Délmagyarországban. A gyűjtés állását természetesen folyamatosan nyomon követjük, és arról rendszeresen beszámolunk. Fogjunk össze, mentsünk meg minél több életet a szegedi orvosokkal együtt!



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!