Szeged és környéke

2016.08.02. 12:31

Fogy a vérkészlet: Nyolcból hat vércsoportnál épphogy elég a műtétekre

Csongrád megye - Augusztusban nagyon nehéz véradókat toborozni, emiatt viszont a nem sürgős műtétek is tolódhatnak. Szegeden erre a mostani szezonban még nem volt példa, de hamarosan szükség lehet bizonyos operációk halasztására.

Timár Kriszta

Családi fotók készülnek a véradókról


Családi napot szervez a Magyar Vöröskereszttel együttműködve a Szegedi Regionális Vérellátó Központ. Csütörtökön és pénteken kisgyermekes véradókat is fogadnak. Amíg a szülők vért adnak, a gyerekeket arcfestéssel, lufihajtogatással várják. A szervezők bíznak benne, hogy ezzel a programmal a felnövekvő generációnak is tudnak üzenni, milyen fontos, hogy segítsenek másokon. Aki pedig hozzájárul, arról családi fotót készítenek, amelyet aztán az intézet falára is kiraknak.

Egyedül az AB pozitív vérkészítményből optimális jelenleg az országos készlet, B pozitívból pedig megfelelő. A többi hat vértípusból éppen elég a rendelkezésre álló mennyiség. Ez 6000–6500 egységet jelent naponta – a lakosság ideális ellátásához 8500 egységre lenne szükség.


– A most rendelkezésre álló készlettel az akut ellátás még nincs veszélyben, a tervezhető műtéteket azonban már szükséges lehet átütemezni – magyarázta [namelink name="Szekeres Veronika"], az Országos Vérellátó Szolgálat dél-alföldi regionális igazgatója.


Hozzátette: információi szerint ilyen jelenleg a szegedi klinikákon még nem történt, de elképzelhető, hogy sor fog kerülni erre. Ebben az esetben egyébként irányított véradással megoldható, hogy családunk, szerettünk műtétjét mégis el lehessen végezni, a főorvosnő azonban hangsúlyozta, ez a súlyos, életmentő műtétre váró betegeken nem segít, számukra csak a közösségi teljes véradás jelent megoldást.


– Nyáron nagyon nehéz véradókat toborozni, az augusztus pedig ebből a szempontból a legkritikusabb. A diákok nincsenek a városban, a felnőttek pedig szabadságon vannak. Ez az oka, hogy a véradók száma 15–25 százalékkal csökken ilyenkor az év többi időszakához képest.

 

Fogy a vérkészlet. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A főorvos elmondta, Szegeden naponta 25–40 fő jelentkezik véradásra az intézetben, emellett a régóban 1200-1300 egység vért tudnak begyűjteni naponta a kiszállásos véradásokon az ideális 1500 helyett. – A legaktívabbak a Szentes környékiek, a legnehezebben pedig a makóiak adnak vért – vázolta Szekeres Veronika a megyei helyzetet.

 

Tudta-e?


A legritkább vércsoport az AB, amely a kaukázusi A és a mongol B típus „összeolvadásának" eredménye. Az ÁNTSZ adatai szerint a népesség kevesebb mint 5 százalékában fordul elő ez a vércsoport. Közép-Európában a lakosság 40 százaléka a 0-s vércsoportba tartozik. Egy átlagos termetű és egészségi állapotú gyermek testében 2,5-3 liter, egy felnőtt ember testében körülbelül 5 liter vér kering. A szervezet „tartalékolja" is a vért: a felnőtt testben körülbelül fél liter a tartalék. Ezért van, hogy egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek. A vér nem egy helyen, hanem különböző szervekben raktározódik. A biztonságos egészségügyi ellátáshoz évi 400 ezer liter vérre van szükség, ennek ellenére a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer a rendszeres donor. Mivel a vér 35 napig tárolható, fontos az állandó, rendszeres véradás biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!