Szeged és környéke

2016.08.26. 08:30

Mától költözik a sebészeti klinika

A hétvégén még az eddig megszokott helyen fogadják a sürgősségi betegeket, jövő héttől azonban már a legújabb klinikán üzemel a sebészeti klinika.

Timár Kriszta

Újabb egység foglalja el végleges helyét a legújabb klinikai tömbben: a sebészeti klinikát ma kezdik el  átköltöztetni. A klinikaparkban lévő épület után jelentős minőségi változás lesz az orvosok és a betegek életében is a 265 ágyas, modern klinikaszárny.


A sebészeti klinika épülete ugyanis a szegedi egészségügyi intézmények között is az egyik legelavultabb.

– Évtizedek óta semmilyen lényegi felújítás nem történt itt – mondta el [namelink name="Lázár György"], a sebészeti klinika intézetvezető professzora. – Az 1921-ben épült ház ráadásul a mai kor egészségügyi intézményekkel szemben támasztott követelményeinek egyáltalán nem felel meg. A betegeket 4-6 ágyas kórtermekben tudtuk elhelyezni, és központi fürdőszoba volt, amit 10-12 beteg használt. Ehhez képest hétfőtől 1-2 ágyas, saját fürdőszobás kórtermekben gyógyulhatnak majd a betegeink.

Oktató-kutató központ lesz az épületből


A sebészeti klinika klinikaparki épületében üzemel a radiológiai részleg, amely most szintén elköltözik. A szívsebészeti osztály két hétig marad még, annak költöztetését a következő körre ütemezték.

Az épület azonban utána sem lesz teljesen üres, a sebészeti műtéttani intézet ugyanis itt marad. Az épületet a tervek szerint hamarosan felújítják, és oktató-kutató központként funkcionál majd tovább.


A költözés már ma elkezdődik: a műtő berendezését holnapig átszállítják az új épületbe. – Természetesen nem teljes egészében – tette hozzá a professzor. – Bár a műtéti programot beszűkítettük, a hétvégi ügyeletet még a régi épületben tartjuk. Sürgős sebészeti eseteket tehát hétfő reggel 9 óráig még itt látunk el, a szükséges műtéti hátteret ehhez pedig biztosítani kell.


A betegeket hétfőn költöztetik át: három mentőautó szállítja át azokat, akik akkor még az épületben lesznek. – Mivel a héten már csak olyanokat operáltunk, akiket a hétvégén haza lehet engedni, néhány osztályt pedig sikerült teljesen ki is üríteni, attól függően, hogy a hétvégén mennyi beteg érkezik az ügyeletre, 30-40 betegnél nem számítunk többre, akiket ez érint majd – mondta el Lázár György.


A sebészeti klinika 6 osztálya 105 ágyat foglal majd el az új klinikai épületben. A teljes harmadik emeletet megkapta, emellett az érsebészet a másodikon, a transzplantációs osztály a magasföldszinten lesz. A klinika egynapos sebészeti osztálya az egyetlen, ami nem költözik ide, az továbbra is a régi II-es kórház épületében marad. A költözéssel megváltozik a sürgősségi ellátás is: hétfőtől már csak az SBO-n keresztül fogadják az új betegeket, a klinika saját sürgősségi ambulanciája megszűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!