Szeged és környéke

2016.09.12. 11:25

Hazatért a templomépítő

Nem fért be mindenki a domaszéki templomba vasárnap, amikor aranymiséjét ünnepelte a község korábbi plébánosa. Laczkó Ferenc nyugdíjba akar menni, és azt is kimondta, miért.

Bakos András

Nagy A betű, közepén kereszt. A közeli országútról is sokan megnézik a jellegzetes formájú domaszéki templomot, amely belül ugyanilyen egyedi. A feszület és az összes kép modern, szuggesztív. Az éneket orgona mellett néha gitár kíséri, sok a fiatal család, így néha gyerekzsivaj is hallható, ami itt mindenkinek természetes. A templom építését 1983-ban határozták el a helyiek. Összeírták, ki mivel – pénzadománnyal, ebéddel, munkával – tud hozzájárulni a beruházáshoz. 1988-ban tartották a szentelést.


A vasárnapi misén a Szent Kereszt-templom búcsúja alkalmából jelen volt a Délép akkori kivitelezője, [namelink name="Báló József "] és Franciska nővér, a plébánia „pénzügyminisztere", az akkori plébános fontos segítője is. Most tartotta 50 éves papi évfordulóját ünneplő aranymiséjét [namelink name="Laczkó Ferenc"] kisteleki plébános, aki 1982-től '99-ig Domaszéken szolgált, és szervezte az építkezést. A hétgyermekes csengelei családban született, egykor igazolt labdarúgóként, majd futballbíróként is ismert, most 75 esztendős lelkipásztor Kunágota, Apátfalva, Mezőkovácsháza, Sarkadkeresztúr, Újíráz, Dombegyház után került ide. Ez nem csak számára volt nagyon fontos időszak. Jelzi ezt, hogy a község díszpolgári címmel tüntette ki őt, és most, az aranymise elején [namelink name="Kispéter Géza"] polgármester is köszöntötte.


A plébános azt mondta, úgy érzi itt magát, mintha hazajönne, ez az ő háza is. Végigsorolva állomáshelyeit, bemutatva életútját, kimondta: úgy érzi, az utóbbi időben hanyatlani kezdett az oktatás és a hitélet az egyházmegyében, nem ért egyet annak vezetésével, ezért mihamarabb szeretne nyugdíjba menni.


Prédikációjában kitért arra, hogy a matematikával ismerkedő kisgyerek, aki a templomban „összeadásjelnek" mondja a keresztet, fontos dolgot mond ki. Az Isten „nagy plusz" az ember életében, ha tud benne hinni. Ha belátja, nemcsak a nagyapja, az apja, ő is olyan értékes ember, hogy az Isten a saját fiát áldozta érte, tudja, hogy másért áldozatot hozni igenis érdemes. Nagyon bántó, amikor a tévében két futballcsapatot úgy hasonlítanak össze, mennyit érnek pénzben a játékosok, mert az embert nem így mérik. Amíg beszélt, a felnőttek sűrűn nyúltak a szemükhöz. Laczkó atya szerint jöhet még húsz miniszterelnök, az ország nem változik, ha az, aki a változást várja, maga nem válik jobb emberré.


Kisteleken a helyzet változatlan


Laczkó Ferenc a kistelekieknek is megköszönte az évfordulón a segítséget. 1999-ben Domaszékről került oda, és mint mondja, évekig nagyon jól érezte ott magát. A folytatásról részben lapunk is beszámolt (2013. február 11. Plébánospuccs Kisteleken: új papot kér a püspöktől a város). Az egyházi óvoda indítása kapcsán Laczkó Ferenc és az önkormányzat között vita támadt, amelynek már volt előzménye. A testület levélben fordult az egyházmegyéhez, új papot kérve. [namelink name="Kiss-Rigó László"] püspök nem reagált erre, viszont az eset után többen nyilvánosan kiálltak Laczkó atya mellett, paptársa is. „Olyan a viszonyunk, amilyen régen volt az egyház és a községi tanács, a tanácselnök között" – mondta lapunk kérdésére, változott-e a kapcsolata a konfliktus óta [namelink name="Nagy Sándor"] kisteleki polgármesterrel.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!