Szeged és környéke

2016.09.28. 09:50

Még a leghosszabb megálló is lehet rövid

Szeged - A belvárosi megállók többségéhez nem tud betérni egyszerre annyi tömegközlekedési jármű, amennyi igénybe venné. Bár a menetrend elvileg elkerüli az efféle torlódásokat, a menetidőtől való eltérés miatt a gyakorlat mást mutat.

Tombácz Róbert

– Már jönnie kellett volna a 20-asnak, de késik – mondta kora délután a volt Ságvári-gimnázium előtti buszmegállóban várakozó [namelink name="Demeter Szabolcs"]. Ahogy kimondta, már meg is láttuk a 4 perccel később érkező járatot, majd rögtön mögötte a menetidejét tartó 8-as trolit. Mindkettő ugyanabba a megállóba érkezik, csakhogy nem férnek be egyszerre.


Két megoldás van. Az egyik, hogy a második jármű a sávjában várakozik, és ezzel feltartja a sort, a másik, hogy féloldalasan beáll a megállóba, kinyitja az ajtókat, és elintézi a le- és felszállást. Így viszont van, aki lemarad róla, mert arra vár, hogy a megállóban szálljon fel. A Csillag tér felé utazó Szabolcs szerint az első eset gyakoribb. Ottjártunkkor is ez történt – a sor a Vitéz utcáig torlódott vissza.


– Volt már, hogy otthagyott a busz, mert nem láttam, hogy ott van a troli mögött. Mire odaértem, becsukta az ajtót, és elment – mondta [namelink name="Pintér Gézáné"], aki szerint bosszantó a dolog, de nagyobb gond, amikor ősszel és télen a sárban-hóban kell le- és felszállni, mert a második járat kiszorul a megállóból.

 

A Dugonics téren nagyon hosszú a megálló, így akár három közlekedési eszköz is elfér egymás mögött. Akkor van probléma, ha a menetidő be nem tartása miatt ennél több érkezik egyszerre. Délután három óra előtt nem sokkal először egy 10-es troli, majd egy 76Y-os, egy 20-as és egy 32-es busz igyekezett ugyanabba a megállóba. Mivel a 32-es már nem fért be, a Dugonics téri körforgalomban a forgalmat feltartva várakozott, amíg a troli el nem indult. Eközben jött a 4-es villamos is.


 – Előfordul, hogy a villamos kiszorul a megállóból, és hiába jó a csatlakozás, emiatt pont lemaradok a troliról. Na, az nagyon bosszant – mondta [namelink name="Forrai Evelin"], aki szerint egyébként elég jól összehangolták a menetrendet átszállások szempontjából. A fiatal nő azt viszont megjegyezte, elég keskeny a megálló, így amikor az egyszerre érkező járművek közül az egyikről sietnek a másikra az emberek, gyakran egymáson kell keresztülgázolniuk, hogy elérjék a megfelelő járatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!