Szeged és környéke

2016.09.28. 12:26

Szinte mindig telt ház van a stroke-osztályon

Csongrád megye - Teljes stáb és kiürített CT-vizsgáló várja a stroke-betegeket Szegeden, mire a mentő beér velük, az ellátás ugyanis versenyfutás az idővel. Végigkövettük, mi történik az agyi katasztrófa sújtotta betegekkel az első órákban azon az osztályon, amely számára speciális műszerre gyűjtünk. Olvasóink már 3,9 millió forintot adtak össze.

Timár Kriszta

– Fejfájásra ébredtem szombat délután – kezdte történetét [namelink name="Horváth Erzsébet"]. – Megmértem a vérnyomásom, ami normális volt, így azt gondoltam, majd elmúlik. Nem sokkal később viszont zavart lett a beszédem, ekkor már biztos voltam benne, hogy kórházba kell mennem.


A 47 éves szegedi asszonnyal tegnap a stroke-osztályon beszélgettünk, éppen hazafelé készülődött. Szerencsés volt: úgynevezett mini stroke-ot kapott, vagyis a vérrög már fel is oldódott, mire orvoshoz került, tünetei pedig megszűntek. Szakemberek szerint azonban jó, hogy megvizsgáltatta magát, egy ilyen probléma ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben, később pedig, ha a kiváltó okokat nem szüntetik meg, súlyosabb rohamot is kaphat.


Az osztályon, ahol Erzsébet feküdt, szinte folyamatosan telt ház van. A 25 ágyas stroke-részlegre jó esetben a roham után néhány órával már bekerülnek a betegek.


– Akár saját lábán, akár mentővel érkezik a beteg, először az SBO-ra kerül. Ha mentő hozza, már előre tájékoztatnak bennünket, így mire ideér, már itt várja a neurológus, a sürgősségi orvos, elő vannak készítve a laborok, és szabaddá van téve a CT – mesélte [namelink name="Börcsök Éva"] szakorvos.


– Mivel a stroke-ellátásban a gyorsaság a legfontosabb, az a cél, hogy negyven percen belül készen legyenek az alapvizsgálatok.


Ezt követően kerül a beteg a stroke-osztályra, ahol – ha alkalmas rá – megkapja a vérrögoldó infúziót. – Akit

ezzel kezelnek, nagyjából másfélszer nagyobb esélye van arra, hogy teljesen felépül – magyarázta [namelink name="Sas Katalin"] egyetemi adjunktus.

 

Szinte mindig telt ház van a stroke-osztályon. Fotó: Török János (galéria)

– Sok esetben azonban ezt az eljárást nem tudjuk alkalmazni: például ha már több mint négy és fél órája kezdődött a rohama, ha vérhígítót szed, vagy olyan betegségei vannak, amik ezt kizárják. Az infúzió ugyanis vérzékennyé teszi a beteget. Ilyen esetekben vérnyomást, vércukrot optimalizálunk, és kezeljük a fennálló problémákat.


Az osztályon a legsúlyosabb betegek a 13 ágyas őrzőben fekszenek. Itt kezelik Adrienn nagymamáját is, aki 78 évesen kapott stroke-ot.


– Vasárnap még minden rendben volt vele, kedden viszont feltűnt, hogy baj van. Érti, amit mondanak neki, de összefüggéstelenül beszél – mesélte sírva a fiatal nő, aki egyelőre csak annyit tudott meg az orvosoktól, hogy van esély a javulásra, de idős korban már nem lehet maximális eredményt elérni. Az egyedül élő nénit pedig nem is engedik haza, amíg nem garantált, hogy valaki folyamatosan mellette tud lenni.


A már stabil állapotú betegek kétágyas, saját fürdőszobás szobákban gyógyulhatnak a legújabb klinikai szárnyban. Innen kerülnek a rehabilitációs osztályra, ahol sok esetben még hosszú hónapok kemény munkája vár rájuk. Az itt folyó munkát lapunk későbbi számában szintén bemutatjuk.

 

Már 3,9 millió forintot adtak össze olvasóink


Lapunk olvasóink segítségével szeretne egy speciális műszert vásárolni az SZTE Neurológiai Klinika számára. A 10 millió forintos ultrahangkészülék használatával lehetőség van a károsodott agyi keringés pontos monitorizálására. A kampány kezdete óta 3,9 millió forint gyűlt össze a Lapcom Média Alapítvány bankszámláján, ebből 3 millió forint az elmúlt héten érkezett be. A Szegedi Tudományegyetem vezetése úgy döntött, ha a berendezés árának fele összegyűlik, a másik felét melléteszik olvasóink adományforintjaihoz. Így tehát a gép árához már csak 1,1 millió forint hiányzik. Ha több pénz gyűlik össze, azt olyan egyéb eszközök, anyagok megvásárlására fordítjuk, amire szintén a stroke-ellátás során van szükség. A 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra várjuk felajánlásaikat, de jóakaratforintjaikat elküldhetik csekken is, amely hozzáférhető ügyfélszolgálatainkon. A gyűjtés állását természetesen folyamatosan nyomon követjük, és arról rendszeresen beszámolunk, akciónk végén pedig nyilvánosságra hozzuk az adományozók nevét is. Amennyiben valaki anonim kíván maradni, kérjük, ezt a közlemény rovatban jelezze. Természetesen nemcsak magánszemélyek, cégek adományait is várjuk, erről adóigazolást is adunk. Fogjunk össze, mentsünk meg minél több életet a szegedi orvosokkal együtt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!