Szeged és környéke

2016.10.12. 09:50

A felújítás miatt hatvan lakásban dideregnek

A Csongrádi és a József Attila sugárúton is fűtés nélkül maradt egy-egy társasház. Panelfelújítás miatt kellett lekapcsolni a hőszolgáltatást, de az ígéret szerint szombaton megint lesz.

Dombai Tünde

Ugyanaz pepitában


A Csongrádi sugárútiakéhoz hasonló a József Attila sugárút 154. problémája. Ott egy hétig volt fűtés, tegnap viszont lekapcsolták. Ezt a házat is a SZISZ kezeli. Az ügyvezetőtől megtudtuk, a hőmérséklet-figyelő felszerelése és a szelepcserék után szombaton ott is visszakapják a meleget.

Teljes elkeseredésében fordult szerkesztőségünkhöz a Csongrádi sugárút 84. szám alatti társasház didergő lakója. – Másutt egy hete elindult a távfűtés, mi meg vacogunk – írta panaszosunk.


– Féltem a gyerekeimet a tüdőgyulladástól. A házunkban sok idős ember él, ők szintén fagyoskodnak – így aggódott olvasónk. Esetük hátteréről azt mondta, panelfelújításba kezdett a társasházuk. Tavasz óta fizetik miatta a megemelt közös költséget, nyártól még többet, most már több mint 20 ezer forintot. A kisebb gondjuk, hogy a ház burkolása még sehogy sem áll. Jobban zavarja őket, hogy három hete radiátorszelepekre várnak, amik a fűtéskorszerűsítéshez kellenek. Emiatt leengedték a rendszerükből a vizet, nem tudnak fűteni. Már a harmadik dátumot hallják, de szerelő még egyszer sem jött. A lakók keresték a közös képviseletüket ellátó SZISZ Kft.-t és a kivitelező felelősét. A sok telefonálgatásnak az lett az eredménye, hogy a közös képviselő kitett egy cetlit a lépcsőházban, hogy szombatra elkészül a fűtés. A tájékoztató a lényegen nem változtatott. A lakók fagyoskodnak.

 

Ízületes vagyok, és már fáj a hátam - panaszkodott Fehér Sándorné. Didereg, hiába vett fel két harisnyát, két szoknyát és több réteg pulóvert. Fotó: Török János

Ízületes vagyok, és már fáj a hátam – panaszkodott Fehér Sándorné. Didereg, hiába vett fel két harisnyát, két szoknyát és több réteg pulóvert. Fotó: Török János


– Ízületes vagyok, és már fáj a hátam. Hiába vettem magamra két harisnyát, két szoknyát, több réteg pulóvert, csak fázom – panaszkodott Fehér Sándorné. Az idős asszonynak van egy villanymelegítője, de az szerinte semmit nem ér. Az ötödiken lakó kétéves Elena és két testvére is megfázott. Van a családnak hűtő-fűtő klímája, de a homlokzat burkolása miatt leszereltették velük.


Gondi Erika, a SZISZ Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, nagyon későn, július közepén írták alá az állami pályázatkezelőnél, hogy nyertek. Augusztus közepén tartottak lakógyűlést a 30 lakásos épület 42 millió forintos korszerűsítéséről. Ennek felét az Otthon melege programban az állam állja. 16 centis hőszigetelésen, szelepcserén túl áramot termelő napelemeket és hőmérséklet-figyelő berendezést is kap a ház, ami a fűtést szabályozza. Utóbbit az elfogadott terv ellenére a hőszolgáltató nem engedte felszerelni, hanem újraterveztette. És van olyan lakó is, aki tegnap cseréltetett radiátort. Az ügyvezető elismerte, mindez nem mentség. Ekkora lehűlésre viszont valóban nem számítottak, de mindenki a megoldásra törekszik. Szombatra lesz fűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!