Szeged és környéke

2016.10.26. 22:22

Jövő májusban indulhat Tarján egyéves fiatalítása: nézze meg a látványterveket!

Egész belső Tarján minden problémájára nem ad választ a jövő májusban kezdődő, 990 millió forint értékű egyéves felújítás, de nagy részükre találnak megoldást a tervezők. Új kispiac lesz például a Retek utcai ábécé mellett.

D.T.

Vakula Réka tervező a tervbemutató fórumon elmondta, a 12 ezres lakótelepen „akcióterületeket" jelöltek ki. A burkolatoknál újrahasznosítják a régit, de újabbakat nem hoznak létre. Eltüntetik a sportpályák egy részét, a porolókat és sakkasztalokat, és látványba illesztik az átjárókat, a kopár tűzfalakat és régi betonpadokat. A megmaradt régi játszóeszközöket felszedik, de a hangulatot megtartva retró, de vandálbiztos és fantáziadús játszótereket találtak ki.


A Retek utca–Tarján szélénél a játszóteret nagyobbaknak való játékokkal, kültéri edzőteremmel bővítik. A Hóbiárt basa utcánál is megmarad a játszótér a lakosság kérésére. Fejlesztik lepkekerttel – növényekkel, amik vonzzák a lepkéket –, és biztonságosabbá teszik. A Táltos-iskolánál felújítják a sportpályát, leülővel, ivókúttal egészítik ki. A Debreceni utcai sportpályát és játszóteret is korszerűsítik, és az átjáróval összhangba hozzák. A Csongor téren is kicserélik a feltört burkolatot, rendezik a zöldfelületet, az Építő utcai iskola és óvoda közötti rész is egységes burkolatot kap. Kerékpártárolókat, vízjátékot telepítenek. A József Attila sugárút és Budapesti körút sarkán lévő kis térből pihenőhely lesz, Tarján kapujává válik. Figyelembe veszik a kerékpárosok igényeit is, és rendezik a parkolókat. Nagy átalakításra nincs pályázati lehetőség, de a parkolással tönkretett zöldfelületeket rendbe teszik, és megállási lehetőséget teremtenek. A megmaradó sportpályákat fejlesztik, a Hajlat utcaiból gyerekeknek közlekedési tanpályát alakítanak ki.

Lakossági fórum a megújuló Tarjánról. Fotó: Török János

Kutyafuttató is lesz a Retek utca Budapesti körút felőli oldalán, ami ügyességi pályaként használható ivókutakkal, külön-külön testmérettől függően. A Retek utcai ábécé mellett új kispiacot hoznak létre. Közösségi kerteket is kialakítanak bérelhető parcellákkal, kamrával, komposztálóval és leülőkkel. Megújul az összes zöldfelület. A fákat jó állapotban találták, kivágni is kell ugyan beteg példányokat, de ezeket pótolják. Madárbarát felújítás lesz, gondolnak a területen élő szárnyasokra, mókusokra és rovarokra. Az új fák és a sok cserje kiválasztásánál is törekedtek az összhangra.

A megújuló Tarján látványtervei. A képek forrása: Szeged város önkormányzata

Lakossági kérdésre az Építő és Hajlat utcáról elhangzott: összesen 36 új parkolóhely lesz, a gyalogutakat póznákkal védik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!