Szeged és környéke

2016.10.13. 09:00

Nyelvvizsga nélkül adott diplomát a dékán

Szeged - Méltányosságból nyelvvizsga nélkül kaphatott diplomát egy súlyos fogyatékkal élő végzős a szegedi egyetem zeneművészeti karán. A hallgató a dékáni hivatalvezető lánya. Az egyetem szerint a kar vezetője szabályosan járt el.

Dombai Tünde

Nyelvvizsga nélkül adott két éve diplomát egy krónikus betegségre hivatkozva egyik végzősének a szegedi egyetem zeneművészeti karának dékánja – írta meg tegnap az Index. A problémát az internetes lap ott látja, hogy a felsőoktatási törvényben nincs benne a szóban forgó betegség, a hallgató pedig a dékáni hivatalvezető lánya. A középfokú nyelvvizsga a diplomaszerzés alapfeltétele.


Ettől a cikk szerint [namelink name="Tóth Péter"] dékáni méltányosságból tért el. A betegséget a honlap a személyiségi jogok védelme miatt nem nevezi meg. Azt viszont megjegyzi, hogy a felsőoktatási törvény a mentességet indokoló fogyatékosságoknál nem sorolja fel. Egy másik, az szja-hoz kapcsolódó jogszabály viszont súlyos fogyatékosságnak tünteti fel. A hallgató állítólag minden vizsgáját teljesítette, és letette az intézményi belső nyelvvizsgát.


Kerestük Tóth Péter dékánt, de ő azt mondta, a rektor nyilatkozik. Kérdésünkre a szegedi egyetem közkapcsolati igazgatósága – mivel személyes adatokról nem nyilatkozhat – egy, az ügyhöz megszólalásig hasonló esettel reagált. Válaszukban azt írták: átvizsgálva a 2014-es nyilvántartásaikat, találtak olyan esetet, amelyben egy hallgatójuk, aki az intézményi nyelvvizsga sikeres letétele után még nem lett volna jogosult a diplomára. Ennek ellenére a súlyos fogyatékosságára tekintettel a felsőoktatási törvény alapján dékáni határozattal kapott diplomát.


Az Index szerint viszont a válaszban megjelölt paragrafus nem az, ami a dékáni engedélyben szerepel. Az egyetem azt is közölte, hogy a kérdéses dékáni határozat mindenben megfelel a jogszabályoknak. Tekintettel a speciális körülményekre ilyen egyéni döntés nagyon ritkán fordul elő. Kérdésünkre hozzátették, az egyetem feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen tiltott adatszerzés miatt.


Az Index emlékeztetett arra is, hogy [namelink name="Török Márk"], a szegedi Egyetemi Hallgató Önkormányzat elnöke nyári levelében név nélkül említett dékáni visszaéléseket. Mi is megírtuk (2016. július 2.: Török Márk válaszolt a dékánoknak). Így azt, hogy „az sem merült fel bennem soha, hogy hivatali beosztottam gyermekének nyelvvizsga nélkül diplomát adjak ki". Erről akkor és azóta sem nyilatkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!