Szeged és környéke

2016.10.21. 08:30

Szegediek munkájával bővültek a Wikipédia 56-os szócikkei

A vizsga című filmről és Szeles Erika Kornéliáról is olvashatunk mától a Wikipédián. A Klebelsberg Könyvtár kezdeményezésének köszönhetően az 1956-os forradalommal kapcsolatos információkkal is bővült az internetes lexikon.

Borbola Lilla

Kibővültek az 1956-os forradalomról és annak szegedi vonatkozásairól szóló szócikkek a Wikipédia nevű internetes lexikonban.


A tizenkét órás szerkesztőmaratont a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai hirdették meg a forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából. – Egy twitteres hír kapcsán jutott eszünkbe Csengődi Erikával az ötlet, hogy angolszász mintára itthon is kezdeményezzük a Wikipédia bővítését – mondta [namelink name="Szabó-Gilinger Eszter"], a Klebersberg Könyvtár kommunikációs munkatársa.


A témát az emlékév adta, az írásban bárki részt vehetett. Főként a könyvtárosok, diákok és történészek éltek azzal a lehetőséggel, hogy a könyvtári forrásokhoz közel és szerkesztésben kapott technikai segítséggel bővítsék az internetes lexikont.


A munka eredményeként mától találhatunk leírást a Wikipédiában például A vizsga című filmről, amely „új szempontból ábrázolja a diktatúra embertelen működését". Ottjártunkkor az utolsó simításokat végezte [namelink name="Porkoláb Annamária"] a filmet bemutató szócikkén. A könyvtárost [namelink name="Krizsán Anna"], a Wikipédia önkéntes szerkesztője segítette a szerkesztésben. – Ez az első szócikkem. Körülbelül egy-két nap volt az utánajárás és egy óra a megszerkesztés – mondta Annamária, akinek megtetszett a munka, így a jövőben akár további cikkekkel is hozzájárulhat a tudástár anyagához.


A forradalomban 15 évesen elhunyt, ápolóként dolgozó Szeles Erika Kornélia élete és története is bekerült a szerkesztőmaratonon a lexikonba. [namelink name="Laskay Krisztina"] – aki szintén a könyvtárban dolgozik – egy hétig kutatott azért, hogy megírhassa a Wikipédián a tragikus sorsú lány történetét, akinek a fotója bejárta 1956-ban a világsajtót.

Szabad a vásár

A szócikkírók szabadon választhattak témát, de a szervezők összeállítottak egy listát ajánlatként. Délben még több szegedi vonatkozású téma is kiadó volt, így Perbíró Józsefről, Horváth Jenőről vagy a Széchenyi rádióról is lehetett írni. Ami elkészült, az bármikor bárki által kibővíthető, ami nem, azt szintén bárki megírhatja ezután, akár otthonról is. – A szócikkek módosításai csak egy első szűrésen esnek át, de bízunk abban, hogy mindenki hiteles információt ad meg. A szerkesztőmaraton összességében a Wikipédiával való ismerkedésről és a tanulásról szólt – mondta Mészöly Tamás, a Wikimédia Magyarország elnökségi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!