Szeged és környéke

2016.10.25. 16:30

Több mint hatmilliót adtunk össze a stroke osztálynak

Csongrád megye - Minden idők legsikeresebb kampányát zárjuk: olvasóink 6,1 millió forintot adtak össze kevesebb mint 2 hónap alatt a szegedi strokeosztály számára. Mivel a vágyott speciális ultrahang árának felét a Szegedi Tudományegyetem kifizeti, egy másik műszert is meg tudunk venni olvasóink adományaiból.

Timár Kriszta

Augusztus végén hirdettük meg, hogy egy speciális ultrahanggépet szeretnénk vásárolni az SZTE Neurológiai Klinika stroke-osztálya számára. A Lapcom Média Alapítvány létrehozása óta ez lett a legsikeresebb kampányunk.


A berendezéssel a károsodott agyi keringés pontos monitorizálására van lehetőségük az orvosoknak, ami fontos a beteg állapotának követéséhez. Ehhez kértük olvasóink segítségét, adományaikat alapítványi számlánkon gyűjtöttük.


Miközben hétről hétre hasznos információkat adtunk át olvasóinknak a stroke-ról – bemutattuk például, hogy nem csak az időseket veszélyezteti, szakember elmondta, hogyan lehet az agyi katasztrófát megelőzni, és a támogatott osztály életébe is bepillantottunk –, folyamatosan gyűltek a jóakarat-forintok.


Szemmel láthatóvá vált, hogy a stroke nagyon sok Csongrád megyei család életét érinti valamilyen formában, nyilvánvalóan emiatt érezték fontosnak, hogy a jó ügy mellé álljanak. Volt, aki 500 forintot, de olyan is, aki 600 ezret utalt – minden adomány egyformán hozzájárult ahhoz, hogy az osztály munkájának színvonalát emelő műszert meg tudjuk vásárolni.

A másik felét az egyetem hozzáteszi

Akciónk sikerét látva félidőben a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódott: [namelink name="Szabó Gábor"] rektor úgy döntött, ha olvasóink összeadják az ultrahanggép árának felét, a másik felét az egyetem hozzáteszi. Ennek a felajánlásnak köszönhetően viszont már a múlt héten kiderült: a legfontosabb műszer mellett még mást is tudunk vásárolni a klinika számára, a kitűzött célt ugyanis olvasóink messze túlteljesítették.

 

Több mint hatmilliót adtunk össze a stroke osztálynak. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Az ultrahang ára 8,2 millió forint, a hozzá tartozó gördíthető állvány 476 ezer forintba kerül. Az összeg fele 4,3 millió forint – ennyit kell költenünk a berendezésre. Csakhogy olvasóink 6,1 millió forintot adtak össze az osztály számára, így 1,8 millió forintról még szabadon rendelkezhetett az osztály. Végül úgy döntöttek, egy Tobii Pceye Mini szemvezérelt készüléket kérnek, melynek ára 1 millió 268 ezer forint.

Szemmozgással is tudnak így kommunikálni

– A készüléket a számítógép monitorjához kell rögzíteni, és érzékeli a beteg szemmozgását – magyarázta Molnár-Tóth Alinka logopédus. – Azok a betegek, akik nem tudnak beszélni, szemmozgással is tudnak így kommunikálni, illetve mi is tudjuk ennek segítségével diagnosztizálni a pácienseket, illetve fejlesztő feladatokat is tudunk adni nekik.


Ezt a kis műszert éppen egy hónapja mutatta be egyébként a gyártó a klinikán. – Nagyon megtetszett mindenkinek, de az árát látva kénytelenek voltunk lemondani róla. Két hét kipróbálásra hozták volna a jövő hónap elején, de ezek szerint ami megérkezik, már a sajátunk lesz – mesélte [namelink name="Vécsei László"], az SZTE Neurológiai Klinika intézetvezető professzora, aki nem csak a műszerbeszerzések miatt értékeli hasznosnak lapunk akcióját.


– Örülök, hogy a Délmagyarország cikkeinek köszönhetően az elmúlt időszakban sokan hallottak a stroke-ról. Ez volt a legfontosabb, hiszen évente 45 ezren kapnak szélütést, közülük 18 ezren pedig meghalnak. Ha azonban valaki időben felismeri a jeleket, és orvosi segítséget kér, megmentheti az érintett beteg életét.

Több százan adományoztak

A pénzt napokon belül átutaljuk, a klinika pedig ezek után meg tudja rendelni a kiválasztott műszereket. Ha a beszállító megérkezik a gépekkel, természetesen ott leszünk – nemcsak azért, hogy az árát kifizessük, hanem hogy beszámoljunk róla olvasóinknak. A műszer kifizetése után azonban még mindig marad 262 ezer forint – ennek sorsáról a klinika később dönt. Ahogyan Vécsei professzor fogalmazott: nem szeretne elherdálni egyetlen fillért sem, egyelőre azonban még nem látják, hogyan lehetne a legjobban felhasználni ezt az összeget.


Ígéretünkhöz híven hamarosan megjelentetjük azoknak a névsorát is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a Neurológiai Klinikát felszereljük ezzel a két fontos berendezéssel. Mivel több száz adományozóról van szó, hosszú köszönetlistát állítunk össze. Szeretnénk, ha mindenkire büszkék lennének a Csongrád megyeiek, hiszen ők elmondhatják magukról: segítettek a szegedi orvosoknak életeket menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!