Szeged és környéke

2016.11.09. 13:21

Energiaital helyett a jó időgazdálkodás a kulcs

A jó időbeosztás, a tudatosság és a fokozatosság a kulcsa az éjszakázás és a stressz elkerülésének, legyen szó munkáról vagy a vizsgaidőszakról - állítja Sármási Zoltán. A harmadik diplomáján dolgozó fiatalember megosztja tanácsait kortársaival.

Borbola Lilla

Még tart a szorgalmi időszak az egyetemen, de már érdemes készülniük a hallgatóknak a vizsgaidőszakra, ha el akarják kerülni a másfél hónapnyi stresszt, éjszakázást és „koffeintúladagolást". Erre [namelink name="Sármási Zoltán"] hívja fel a figyelmet: a harmadik diplomáján dolgozó fiatalember precíz stratégiát dolgozott ki a vizsgaidőszak gyötrelmeinek elkerülésére, és ezt meg is szeretné osztani másokkal.


– Nem kávézom, és még soha nem kellett éjszaka tanulnom, mindez néhány tudatos szokásnak köszönhető – állítja. Zoltán szerint a titok a jó időgazdálkodásban rejlik. Alapelve a lépésről lépésre haladás, azaz az óráról órára történő ismétlés, tanulás. – Így nem a vizsgaidőszakban találkozunk először a tananyaggal, amit akkor már csak felületesen lehet bemagolni – mondta a korábban történelem, most vallástudomány mesterszakos egyetemista.


Zoltán szerint aki megtanulja beosztani az idejét már egyetemista korában, annak későbbi, felnőtt életében sem halmozódnak fel a teendői, megtanul szembenézni a halogatással és túlvállalással. – Különben rohanás és folyamatos tűzoltás lesz az élete az embernek ebben a felgyorsult világban – véli Sármási Zoltán.

 

A tudatosság segíti elkerülni az egészségre káros szokásokat is, így a kávét, az energiaitalt vagy az „okosdrogot" (2016. június 23.: Négy kávéval indítja a napot Nikolett).


Zoltán szerint a vizsgaidőszakban sem szabad lemondani a pihenésről, ezért inkább érdemes felosztani apró részekre a nehéznek tűnő feladatokat, és úgy belekezdeni.  Így elkerülhető a halogatás. Fontos figyelni az időrabló tevékenységekre, így például a Facebook-üzenőfal nézegetésére érdemes limitet szabni magunknak: Zoltán napi 15 percet javasol maximum. Persze ehhez meg kell szűrni az információkat, és csak a fontosakkal törődni.


Sármási Zoltán úgy érzi, rátalált a siker kulcsára, ezért elhivatottan próbálja átadni tanácsait kortársainak. Még egy kiadványba is összefoglalta elveit: az Időkalauz című kötet könnyen elérhető bárki számára.

Top 5 időgazdálkodási jótanács


1. Tudatosan tervezzünk az időnkkel!

2. Bontsuk lépésekre a nehéznek tűnő feladatokat! Így könnyebb elkezdeni azokat.

3. Használjuk ki jól a töredékidőket! Egy gomb felvarrása csak 5 perc, ne halogassuk hetekig, mert akkor eggyel több feladatként nyomaszt minket. 

4. Egyensúly. Tudjuk abbahagyni a munkát vagy a tanulást, ha már nem haladunk vele a fáradtság miatt.

5. Néha nemet kell mondani! Ismerjük meg a saját korlátjainkat. Nem lehet mindenhol ott lenni és mindenben részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!