Szeged és környéke

2016.11.30. 11:20

Leépítik a mezőőröket, térfigyelőkamera-rendszer sem lesz Ásotthalmon

A mezőőrök 95 százalékban a menekültekkel kapcsolatos tevékenységeket láttak el. A folytatásról viszont azt az információt kapták a szaktárcától, hogy nem kap több támogatást Ásotthalom, Röszke és Mórahalom.

Dombai Tünde

Eközben Röszkén és Mórahalmon...


Röszkén nincsenek mezőőrök, csak térítés nélkül dolgozó polgárőrök. A 30 fős szolgálat esetenként kap megyei vagy országos polgárőrszövetségi támogatást, ebből a pénzből tankolják a járműveiket. Mórahalomról azt a tájékoztatást kaptuk, hogy náluk három fővel megmarad a mezőőrség, amit belügyi és önkormányzati támogatásból tartanak fenn.

– Aggódunk, mert az a hír járja, hogy el kell küldeni a mezőröket. Márpedig ők biztonságot jelentenek a falunak – szólalt fel a legutóbbi ásotthalmi testületi ülésen Nyerges Zsolt független önkormányzati képviselő. Toroczkai László (Jobbik) polgármester azt válaszolta, egyedülálló a település méretéhez képest (3800 fő lakja – a szerk.), hogy a két éve három fővel indított szolgálatot öt főre bővíthették, amit úgy oldottak meg, hogy nem terhelték mezőőri járulékkal a lakosokat. Továbbra sem vetik ki, mert a lakosság fele ugyan a 122 négyzetkilométeres külterületen él, de sokan közülük szegények, és éppen eleget szenvedtek a migránsoktól. A mezőőrök 95 százalékban a menekültekkel kapcsolatos tevékenységeket láttak el.


A mezőőrséget – tette hozzá Toroczkai – az ő kezdeményezésére belügyminisztériumi támogatással működtették. A folytatásról viszont azt az információt kapták a szaktárcától, hogy nem kap több támogatást Ásotthalom, Röszke és Mórahalom. Emiatt Ásotthalmon ötből két mezőőrt el kell küldeni januártól. A polgármester nem nyugszik bele, tárgyal a belüggyel. Úgy látja, bár béke és nyugalom van, a migráció veszélye nem hárult el, folyamatosak a kerítésátvágások és az elfogások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!