Szeged és környéke

2016.12.08. 12:07

Csodájára jártak az újszegedi datolyaszilvának

Szeged - Többen kérdezték, hogy miféle termés van a fán, mert a levelek lehullottak, és az utcáról látszottak a narancssárga gyümölcsök - írta olvasónk, Barna Ferenc, aki november végén szüretelte az errefelé csak nagyobb élelmiszer-áruházakban látható kakiszilváit újszegedi kertjében.

Tombácz Róbert

Bár magyarul nem túl bizalomgerjesztő latin elnevezéséből (Diospyros kaki) származó neve, ha beérik, kifejezetten finom. Többnyire darabra árulják a datolyaszilva, sharon fruit, hurma, kákó, persimon néven is ismert, leginkább éretlen paradicsomra emlékeztető gyümölcsöt, amelynek otthona Délkelet-Ázsia, India és Kína, de a világon szinte mindenütt megtalálható, ahol megfelelő neki a klíma.

 

Az újszegedi klímában is terem az egzotikus származású növény. Fotó: Barna Ferenc

Az újszegedi klímában is terem az egzotikus származású növény. Fotó: Barna Ferenc

Például olvasónk kertjében, ahol tavaly nyolc és fél, idén közel tizenkét kilónyi termést takarítottak be az öt-hat éve ültetett kis fáról. Még több lett volna, ha a június végi komoly jégeső nem veri le az akkor még aprócska termések egy részét. Olvasónk megjegyezte, bár az üzletek árulják a gyümölcsöt, azt nem közlik a vevővel, hogy a frissen szedett kakinak még kemény az állaga, és savanyú. Így lehet, hogy az első kóstolás az utolsó lesz, noha az utóérés során a gyümölcs egyre pirosabb lesz, és puhul, illetve édesedik.


 Az újszegedi fa gazdája azt mondja, a kakiszilva úgy bírja a fagyokat, mint az őszibarack: csak az extrém, mínusz 20 fok alatti hőmérsékletet sínyli meg. Viszont nagy előnye, hogy nincs kártevője, és permetezni sem kell, ugyanakkor tele van vitaminokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!