Szeged és környéke

2016.12.05. 08:50

Férje halála után Piroska magára maradt sérült lányával

Két hete meghalt a férje, egyedül maradt súlyosan sérült lányával és több hitellel Horváthné Deák Piroska. Otthonuk is szolgálati lakás, amelyet a családfő munkahelye biztosított, így félő, hogy hamarosan el kell költözniük. Csak éppen nincs miből és nincs hová. A Délmagyarország olvasói rajtuk is segíthetnek.

Timár Kriszta

Megtört, gyászoló asszony nyitott nekünk ajtót, amikor megérkeztünk a rendezett szegedi panellakásba. [namelink name="Horváthné Deák Piroska"] néhány napja temette el férjét, egyedül maradt 23 éves lányával. Kitti, bár felnőtt, csecsemőként kell gondoskodni róla. – Későn császároztak meg, újra kellett éleszteni a lányomat – mesélt életük első nagy tragédiájáról. A lány szellemi fogyatékos lett: pelenkázni kell, nem tud beszélni, és a mozgása is nehézkes. Piroskának ott kellett hagynia a munkahelyét, hogy gondozza, egész életükben a családfő fizetésére támaszkodtak.

Várjuk a felajánlásokat


A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat, hogy szebb, boldogabb karácsonyuk lehessen. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra, vagy csekken is befizethetik, melyet november 15-i lapunkban, vagy ügyfélszolgálatainkon megtalálnak. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422- 1747-es telefonszámon jelentkezhet. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.



– Az utóbbi tizenhárom évben az IKV gondnoka volt – mesélt a férjéről. – Kaptunk egy szolgálati lakást, így tudtunk Szőregről Szegedre költözni. De most fogalmam sincs, hogyan tovább – sírta el magát.


Piroska férje júliusban töltötte be a 48. életévét. Előtte pár nappal derült ki, daganat van a májában, a végső stádiumban jár. Az asszony szinte végig otthon ápolta haldokló férjét, miközben önellátásra képtelen lányukról is egyedül gondoskodott.


Kitti ugyan nem tud beszélni, de érzelmeit ki tudja fejezni. Nagyon szerette az apját, megrázta, hogy nincs többé. A szobájába azóta be sem tette a lábát, és a tragédia után napokig folytak a könnyei – mesélte az édesanya. Amikor arra kértük, hozza be a szobába a férfi fényképét, Kitti akkor is kiborult – csak akkor nyugodott meg, amikor édesapja fotója visszakerült a helyére, az ő képe mellé.


A két nő most 80 ezer forintból kell, hogy megéljen úgy, hogy több hitelt is kell törleszteniük. Lakásfelújításra és az elromlott mosógép cseréjére vették fel ezeket, és a családfő nevén is volt egy hitel – havonta így 46 ezer forintot kellene befizetni. Emellett Kitti ebédje és csoportpénze havi 14 ezer forint a fogyatékosok intézetében, ahol napi négy órát tölt, a szállításáért további 7500 forintot kell fizetni, mivel a tömegközlekedési eszközökön nem tud biztonságosan utazni.

 

Férje halála után Piroska magára maradt sérült lányával. Fotók: Török János

– Jönnek a számlák, de nem tudok mit csinálni. Már akkor elmaradtunk velük, amikor a férjem táppénzen volt – sírt az özveggyé vált anyuka, aki férjét is úgy tudta eltemettetni, hogy anyósa vett fel kölcsönt. Piroska attól retteg a legjobban, mikor teszik ki őket a szolgálati lakásból.


– Dolgozni csak úgy tudnék elmenni, ha Kittit bentlakásos intézetbe adnám. Azzal viszont mindkettőnk halálos ítéletét írnám alá – beszélt kilátástalan helyzetükről a nő, aki vágyakat már nem is tudott megfogalmazni. – Amire a legnagyobb szükség lenne, az lehetetlen. A férjemet úgysem adhatja vissza senki.

Újabb két család kap ma adományt


A Délmagyarország–Rotary Adventen 17 órakor kezdődő ünnepségen ma is két rászoruló család kap támogatást. Olvasóink jóakaratforintjait [namelink name="Kovács Máté"], a kislányát vakon, egyedül nevelő makói édesapa veheti át. Rajta kívül [namelink name="Horváth János"] és családja kap tűzifáról szóló ígérvényt, amelyet a Rotary Club Szeged Dóm képviselője ad át. Az adományozóünnepség után fellép a Fekete István Általános Iskola.

A Klauzál téren áll Szeged Első Szeretetkuckója, amelyet a Délmagyarország üzemeltet. Itt a Szegedi Bölcsődék Igazgatósága számára gyűjtünk plüssállatokat, játékokat és könyveket minden nap 16. 30 és 18.30 között. A Rotary Club faházában ruhaadományokat várnak, valamint itt lehet leadni kupon ellenében a használt, de tiszta és még jó állapotú zoknikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!