Szeged és környéke

2016.12.16. 08:50

Kilenc napig ígérgették Zoltánnak, hogy másnap megműtik

Kilenc napig feküdt Pap Zoltán feleslegesen a szegedi klinikán, minden reggel azt mondták neki, majd holnap végzik el előjegyzett műtétjét. Más betegeket haza is küldtek azzal az indokkal, hogy nincs műtéti kapacitás. A klinikai központ elnöke az azonnali ellátást igénylő műtétekkel magyarázta, hogy ilyen esetek előfordulhatnak.

Timár Kriszta

– Zsibbadt, fájt a kezem, aztán augusztusban diagnosztizálták, hogy vállíngyulladásom van – kezdte történetét [namelink name="Pap Zoltán"]. A szegedi családapa számára krémet, gyógyszert, gyógytornát is javasoltak az orvosok, ám egyik sem segített, így szeptember közepén műtétre jegyezték elő.


– November 29-ére kaptam időpontot, előző nap be is feküdtem. Másnap reggel a viziten azonban arról tájékoztattak, hogy az operációm elmarad, másnap tudják csak elvégezni. Így hát feküdtem bent egész nap, este figyelmeztettek, hogy éjféltől már ne egyek, ne igyak semmit, és azt gondoltam, kaptam még egy nap idegeskedést, hiszen egy műtét előtt nem túl nyugodt az ember – mesélte Pap Zoltán.


Csakhogy a férfi operációját másnap reggel is lemondták, és a következő napokban is ugyanez maradt a forgatókönyv. – Hétköznapokon bent feküdtem, minden reggel elmondták, hogy másnap lesz a műtét, hétvégére pedig hazaengedtek. Pontosan egy hétig bírtam ezt, aztán felkerestem a traumatológiai klinika helyettes vezetőjét, és jeleztem neki, hogy számomra ez nem elfogadható helyzet. Beszéltem a betegjogi képviselővel is, erről szintén tájékoztattam a klinikavezetőt. Ezt követően másnap megoperáltak – mondta Pap Zoltán.

Pap Zoltánnak kilenc napig ígérgették, hogy majd másnap megműtik.  Fotó: Frank Yvette

Pap Zoltánnak kilenc napig ígérgették, hogy majd másnap megműtik. Fotó: Frank Yvette

Nem ő volt az egyetlen, aki így járt


A férfi összesen kilenc napig várt arra, hogy előjegyzett műtétjét elvégezzék. Mint mondta, nem ő volt az egyetlen, aki így járt: több beteget haza is küldtek azzal az indokkal, hogy nincs műtéti kapacitás. Saját zárójelentésén is az az első mondat: „a műtétet műtéti kapacitás problémák miatt több napon keresztül nem tudtuk elvégezni".


Úgy tudjuk, a jelenség nem új keletű. Bár a régió minden traumatológiai betegét Szegeden operálják, az új klinikai tömbben kialakított műtőblokkban sem kaptak a korábbinál több helyet. Éppen ezért a szegedi családapáéhoz hasonló esetek nagyon gyakoriak: a halasztható operációkat rendszeresen tologatják még úgy is, hogy a beteg már bent fekszik, netán elő is van készítve a műtétre. 


– A traumatológiai klinikán a tervezett műtétek az akut vagy azonnali ellátást igénylő műtétek miatt tolódnak, vagy tolódhatnak. Mivel a váratlanul beavatkozásra szoruló esetek száma nem egyenletes, ezért semmiképpen nem tudjuk előre jelezni az operatív kapacitás változását – mondta el az üggyel kapcsolatosan [namelink name="Facskó Andrea"], a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: a traumatológiai klinika ilyen jellegű problémáját a klinikai központban jól ismerik, ennek érdekében például aneszteziológiai kapacitásbővítést is szorgalmaztak, hogy az ügyeleti időben elvégzett akut műtétek számának növekedése ne befolyásolja lényegesen a másnap tervezett műtétek mennyiségét.


Peren kívüli megegyezést szeretne kötni


Megkérdeztük Facskó Andreát, hogy a műtétek halasztása miatt tovább bent maradó betegek milyen pluszköltséget jelentenek az intézménynek, amire azt válaszolta, ez nem jelentős.


Pap Zoltán egyébként a kilencnapos várakoztatás miatt peren kívüli megegyezést szeretne kötni a Szegedi Tudományegyetemmel, hogy az őt ért hátrányokat kompenzálják. Többek között azt, hogy a kórházban töltött napokért kevesebb táppénzt kapott, mintha otthon lett volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!