Szeged és környéke

2016.12.29. 13:32

Megmozgatta az egész országot a szegedi taxis

Magyarország, Szeged - Országszerte mintegy negyven család karácsonyát tették szebbé a taxisok és autóval rendelkező magánszemélyek. A szegedi Berinszki Zoltán kezdeményezéséhez több mint kétszáz segítő csatlakozott néhány nap alatt.

Kovács Erika

– Hihetetlen, hogy ennyi jó szándékú ember él ebben az országban – értékelte saját kezdeményezésű akcióját a szegedi taxis, [namelink name="Berinszki Zoltán"]. A férfi felajánlotta, hogy karácsonykor ingyen fuvaroz az otthonukba olyan kisgyerekeket, akiknek azért kellene bent tölteniük a klinikán a szentestét, mert a szüleiknek nincs pénzük arra, hogy hazavigyék őket. Létrehozta a Taxisok a gyerekekért Facebook-csoportot, ahol mások is jelentkezhettek segítőnek.


Az egész országból özönlöttek a felajánlások. Pest megyéből jött a legtöbb, illetve Csongrád megyében is igen aktívak voltak a kollégák, valamint az autóval rendelkező magánszemélyek. Talán egy megye volt, amelyik nem csatlakozott a kezdeményezéshez. Megható sorsokkal találkoztunk. Örülök, hogy sokaknak segíthettünk – összegezte az elmúlt napok történéseit a férfi. Berinszki Zoltán karácsonykor Patkós Ádámkát vitte haza. A 2 éves vásárhelyi kisfiú négy órát tölthetett otthon szenteste, majd a szülei és a testvérei még néhány órán át együtt lehettek vele a klinikán.

 

Sok kisgyermeknek, felnőttnek szereztek örömet. Fotók: Taxisok a gyermekekért Facebook-csoport

Sok kisgyermeknek, felnőttnek szereztek örömet. Fotók: Taxisok a gyermekekért Facebook-csoport

– Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Ádámka hazamehet-e egy picit. Végül megvalósult a család álma. Nem kívánhattam magamnak szebb karácsonyi ajándékot, mint látni a kisgyerek örömét. Szinte egy új világ nyílt ki előtte hazafelé, látva az autókat, az utcákat, hiszen eddigi élete nagy részét a klinikán töltötte. Nagyon élvezte az utat, bár a vége felé elfáradt. Amikor a szüleivel és a testvéreivel együtt visszahoztam a klinikához, megállt mellettem egy ismeretlen autó. Egy férfi jött oda hozzám, átadott egy táskányi édességet. Azt mondta, a kezdeményezés emlékeket elevenített fel a lelkében. Ádámka testvére kapta meg a csomagot, akinek talán még soha nem volt ennyi édessége. A kocsiban, Vásárhely felé menet, magához ölelte a sok finomságot és úgy aludt el.


Az akcióhoz csatlakozó taxisok, autósok több kisbabát is hazaszállítottak, például a vásárhelyi kórházból Mindszentre, Földeákra. Egy segítő szenteste 8 órakor még Nagylakra utazott egy kisgyermekkel.


A fővárosban nővéreket is hazafuvaroztak, akik december 24-én, a munkabeosztásuk miatt nem érték el az utolsó tömegközlekedési járatot. Egy rákos apukát, aki már hetek óta Budapesten feküdt a klinikán, Ceglédre vitt a kétéves kislányához egy taxis, aki ugyancsak daganatos betegséggel küzd.

 

A kétéves Patkós Ádám néhány órát együtt tölthetett szenteste szülinél hódmezővásárhelyi otthonukban. Fotó: Taxisok a gyermekekért Facebook-csoport

A kétéves Patkós Ádám néhány órát együtt tölthetett szenteste szülinél hódmezővásárhelyi otthonukban. Fotó: Taxisok a gyermekekért Facebook-csoport

A Taxisok a gyerekekért csoport egyik legaktívabb tagja a hódmezővásárhelyi Mezeiné Horváth Mária volt, aki diszpécserként koordinálta az akciót. Az asszonynak agydaganata és nyirokcsomó-daganata van. Családjában több más egészségügyi probléma is előfordul. Kislánya látás- és hallássérült, egyik unokája autista. Mária már más esetekben is segített a nehéz helyzetben lévőknek.


– Amikor hírét vettem az akciónak, nem volt kérdéses, hogy segítek – mondta az asszony. – Pedig a férjem, aki Németországban dolgozik, az ünnepekre hazajött, de megértette a dolgot. A Facebook-csoport létszáma óráról órára gyarapodott, már 800-an vagyunk. Mintegy 200-an ajánlották fel a segítségüket. Közel 40 családnak segítettünk. Sok megható történettel találkoztunk. Például egy anyuka, akinek az egyik fővárosi klinikán fekszik a gyógyíthatatlan beteg gyermeke, olvasta egy Békés megyei fiatalember segélykiáltását, hogy éhezik. Egy pomázi házaspár indult el kocsival hozzá Vésztőre. Mire odaértek, az útvonal mentén lakó csoporttagok jóvoltából az autójuk megtelt élelmiszerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!