Szeged és környéke

2017.05.26. 07:25

A hétből hat vezér talapzata már megvan, de egy évet csúszik a 90 milliós kompozíció

Szeged, Ópusztaszer - Hat vezér talapzata már látszik az ópusztaszeri emlékparkban a készülő Árpád és vezérei című szoborcsoportból.

Dombai Tünde

A kompozíciót az a [namelink name="Kligl Sándor"] Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész formálja meg 90 millió forintért, akit kormánypárti kötődése miatt sokszor támadnak. A taggyűlési jegyzőkönyv szerint a műalkotást tavaly ősszel avatták volna. Az intézményben azt hallottuk, idén ősszel leplezik le.


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark hivatalos érdeklődésünkre – mikor avatják fel a kompozíciót, mi a késlekedés oka, és mennyi pénzt fizettek ki eddig a szobrásznak – kitérő választ írt. Azt közölték, több rendezvénnyel készülnek az első világháború, a pozsonyi csata jubileumára, valamint Árpád vezér halálának 1110. évfordulójára. A rendezvénysorozat egyik központi eseményeként leleplezik le az alkotást. A pénzügyi teljesítés szerződés szerint történik.

 

Fotó: Frank Yvette

Kőhajításnyira a jelenlegi Árpád-emlékműtől állítják fel a jelek szerint Árpádot és vezéreit. Tavalyi cikkünkhöz hiába kértük a látványtervet, két hónappal később érkezett meg.Fotó: Frank Yvette

Megírtuk, az emlékparkot működtetető nonprofit kft. többségi tulajdonosa a magyar állam. A kisebbségi (3,42 százalékos) tulajdonosa, a szegedi önkormányzat bújtatott művészfinanszírozást sejtett az ügylet mögött (2016. április 1.: 90 milliós Kligl-szobor kerül Ópusztaszerre).


[namelink name="Szentgyörgyi Pál"] gazdasági alpolgármester akkor azt mondta egy pénzügyi bizottsági ülésen: egy alapítvány rendelte meg a vakon kiválasztott műalkotást. Nem volt rá pénze, mégis leszerződött a szobrásszal, később viszont felajánlotta az emlékparknak. Az meg átvette anélkül, hogy a megállapodásból kiderült volna, milyen anyagból készül, hogy nézne ki a kompozíció, hová kerül, és milyen szakvéleményt kell adnia a zsűrinek, ami a kifizetést megalapozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!