Szeged és környéke

2017.05.14. 11:46

Arany-balladákon nőtt fel Bárdos András

Csongrád megye - Bárdos András is támogatja lapunk akcióját, amelyben 11 Csongrád megyei iskola könyvtárának vásárolunk szórakoztató irodalmat. A televíziós újságíró már óvodáskorában megtanult olvasni, a mai, rohanó világban pedig nagyon fontos dolognak tartja, hiszen lehetőséget ad az elmélyülésre.

Timár Kriszta

Április végén indítottuk el legújabb jótékonysági akciónkat, amelyhez egy igen nemes és hasznos célt találtunk. Az ötletet a szegedi Alsóvárosi Általános Iskola helyzete adta: az igazgató elmesélte, örömmel látja, hogy még a mai, kütyükkel terhelt világban is sok gyerek van, aki szívesen olvas. Csakhogy a könyvtár fejlesztésére nincs keretük az intézményeknek, így az új, népszerű kiadványok beszerzése meglehetősen nehézkes.


Ezért döntöttünk úgy, hogy olvasóink adományait ezúttal ahhoz kérjük, hogy szórakoztató irodalmat vásároljunk 11 kiválasztott iskolának. Olyan megyei intézményekről van szó, ahová sok rászoruló jár, hiszen ezekben a családokban nyilvánvalóan nem tudják megoldani, hogy több ezer forintos könyveket vásároljanak a gyermeknek.


Akciónkban partnereink a Csongrád megyei Rotary klubok, illetve olyan megyei kötődésű ismert emberek, akik hisznek abban, hogy az olvasás tudás, a tudás pedig érték. Arról, hogyan és miért szerették meg az olvasást, beszélt már [namelink name="Szabados Ágnes"], az RTL Híradó műsorvezetője és [namelink name="Darvasi László"] író-költő. Most [namelink name="Bárdos András"] televíziós újságírót kérdeztük.

 

Bárdos Andrásnak az olvasás ma már munka is:  könyvkiadással foglalkozik.

Bárdos Andrásnak az olvasás ma már munka is: könyvkiadással foglalkozik.

– Az én szüleim nem Andersent meg Grimm-meséket olvastak nekem, hanem Arany János költeményeit. Én tulajdonképpen a balladákon nőttem fel – mesélte. – A családunkban az olvasás szent dolog volt, én is 4-5 évesen megtanultam, utána pedig már önállóan forgattam a könyveket. Talán a Frakk lehetett az első, amit egyedül olvastam el. Aztán 8-10 évesen jött a Winnetou, a Kincses sziget és a Fekete gyémántok, később a Kőszívű ember fiai. Kamaszként pedig már felnőttirodalmat olvastam.


Bárdos András szerint a mai világban, amikor kétsoros üzeneteket és pár perces híreket fogyasztunk, azért jó olvasni, mert az lehetőséget ad arra, hogy elmélyüljünk a történetben és magunkban. – Azt gondolom, az olvasás attitűddé válik egy idő után. Volt, hogy néhány hónapig kimaradt az életemből, és nagyon szenvedtem tőle. Most viszont, mivel könyvkiadással foglalkozom, naponta több órát töltök ezzel – fogalmazott az ismert újságíró.

Az akciónkban kiválasztott iskoláknak szánt könyvek megvásárlásához számítunk olvasóink adomá-

nyaira, amelyeketa Szegediek Rotary Clubja Alapítvány 10700062-42654908-51100005-ös számláján gyűjtünk. A könyvcsomagokat terveink szerint június elején adjuk majd át az iskoláknak.

 

A támogatott iskolák


Szegeden a Fekete István és az Alsóvárosi, Sándorfalván a Pallavicini Sándor, Mórahalmon a Móra Ferenc, Szentesen a Deák Ferenc, Csongrádon a Piroskavárosi, Csanádpalotán a Dér István Általános Iskola, a Kisteleki Általános Iskola, valamint Makón az Almási Tagintézmény, Hódmezővásárhelyen a Nádor Utcai Tagintézmény és Mindszenten a Dózsa-telepi Tagintézmény kap majd értékes könyvcsomagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!