Szeged és környéke

2017.05.15. 16:26

Családdal, sporttal cselezik ki a magányt

Magány fenyegeti az 50 éven felülieket egy felmérés szerint. Körkérdésünk alapján a legjobb ellenszer a sport, a közösség és egyebek. Mi lehet még? - kérdeztük szegedi nyugdíjasoktól.

Dombai Tünde

– A család a legfontosabb magány ellen. Mi 56 éve vagyunk házasok a férjemmel – büszkélkedett szegedi nyugdíjas olvasónk. Morvai Lászlóné Teri azt is elmesélte, gyerekeihez szoros kapcsolat fűzi, bár két unokája Kanadában él, de egy új unoka érkezését idehaza várják.


Orvosi rendelőben dolgozott, korábbi kollégáival összejár néha, de rendszeresen megállítják a piacon pár szóra a volt páciensek is. A szomszédjaival szintén szívesen beszélget. Lapunkban olvasott a Senior Center számítógépes tanfolyamáról, arra is jelentkezett, azt mondja, nem bánta meg. Ismétlés a tudás anyja, és tanult a régi ismereteihez, például e-mailezni, skype-olni. Ráadásul a közösség is remek; az asszony úgy gondolja, más nyugdíjasklubokba is ellátogat majd.


Molnár Mihályné Marika is házas, ő is interneten beszélget a gyerekeivel, akik Angliában dolgoznak. Áldja a nevét annak, aki ezeket a számítógépes lehetőségeket kitalálta, mert nagyon megkönnyíti az életüket. A szegedi nyugdíjas házaspár nem ül otthon: rendezvényekre járnak, most a borfesztiválra készülődnek. Látogatják korábbi munkahelyük programjait, és belföldi buszos utazásokra is befizetnek. Marika szerint ott ugyancsak jó társaság szokott összejönni.


Egy felmérés szerint az 50 év felettiek negyedét komolyan fenyegeti a magány és az egyedüllét, 27 százalékuknak telt már el úgy napja, hogy senki nem szólt hozzájuk. Ötödük ritkán vagy sosem él közösségi életet, kétharmaduk naponta minimum két órát ül a televízió előtt.

 


Dúll Andrea környezetpszichológus az állami tévé híradójában elmondta, ez az életkor egyfajta fordulópont az emberek életében. Önértékelést végeznek, hová jutottak, és többnyire szomorúan veszik tudomásul, hogy megették a kenyerük javát. Valójában viszont nem kellene ezt érezniük. A pszichológia ezt a válságos időszakot életközépi krízisnek nevezi.

Négy jó tanács magány ellen

A szakember szerint az első és legfontosabb, hogy

1. Fogadjuk el magunkat és a változásunkat!

2. Menjünk neki a krízisnek! Éljük meg tudatosan a testi és lelki változásainkat! Néhány ajtó ugyan bezárul, de ezzel újak is nyílhatnak.

3. Engedjünk meg magunknak azt a luxust, hogy időt hagyunk az önvizsgálatra, és értékeljük eddigi életünket!

 4. Könnyítsük meg a saját dolgunkat azzal, hogy nyitottak vagyunk a közösségi életre! Legyen az jótékonykodás, táncolás, természetjárás társasággal.

Olvasóink szerint a legjobb megoldás


Dávid Ádám: – Az, hogy ne a hülyeségeken agyalj, ne engedd magad abban a tudatban tengődni, hogy te vagy a hibás! Lehet, hogy csak tudat alatt azért alakítod ezt így ki, mert idő kell ahhoz, hogy feldolgozz dolgokat!


Tabajdi Zoltán: – Belső béke, valós öntudat, önismeret. Magány nem lehet, maximum egyedüllét, ami néha kimondottan kell is! Csak azért valakikkel együtt lenni, hogy a nyájmentalitás látszata megmaradjon, soha!


Nagy Gabi: – Mondjuk egy jó könyv.


Széll Györgyné: – A sport egy egyesülethez tartozva a leghatásosabb. Én 76 évesen évtizedek óta egy természetjáró egyesület tagjaként sportolok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!