Szeged és környéke

2017.05.29. 17:44

Megszűnt a központi támogatás - Bezár a színitanoda

Megszűnt a központi támogatás, háttérintézmény nélkül, egyesületi hozzájárulásokból nem finanszírozható tovább a Kelemen László színitanoda. Az utolsó diákok ma vizsgáznak.

Munkatársunktól

A szegedi Kelemen László Szakgimnáziumban tíz tanuló – négy gyakorlatos színész, öt színész II és egy bábszínész – tesz ma OKJ-s záróvizsgát.


Délelőtt a Pinceszínházban színészmesterségből, délután színháztörténeti, elméleti ismereteikből adnak számot a Tímár Éva kiváló művész által vezetett vizsgabizottságnak.


Bánvölgyi Tamás és Gömöri Krisztián színészmesterség-tanárok irányításával színpadra állított vizsgaelőadások, Pass Andrea Napraforgó című darabja, majd a Nyughatatlan lelkek/Esély nyilvánosak.


A szakképesítést adó színészképzés a végzős évfolyamokkal egyelőre lezárul Szegeden, a jövő tanévben finanszírozási gondok miatt nem indít új évfolyamot az évtizedes múlttal rendelkező színitanoda.


Igény lenne rá, a fővároson kívül a környéken legközelebb Békéscsabán van oklevelet is adó középfokú művészeti szakképzés. A Szegedi Nemzeti Színház művészei közül is többen így ismerkedtek meg a színházművészet alapjaival.


Az iskola alapítói, Marik István és az igazgatónő, Forgách Ilona a művészi beszéd, a filmvilág rejtelmeibe kalauzolta a diákokat, Papp Janó a jelmezek látványvilágára fókuszált, a beszédkészség fejlesztése Aszalai Anett, Kosa Mónika napi küzdelme volt, Tanács István, Kolep Zoltán, Seres István Pipu jól „megtáncoltatta" a tanulókat.


A zenés színház kifejezési lehetőségeit Moldován László, Dulics Timea formálgatta, Kovács Ágnes a színháztörténet évszázadait próbálta érdekessé tenni.


A színészmesterséget és a kapcsolódó háttérmunkákat a színház olyan művészeitől leshették el a diákok, mint Horváth Péter, Székhelyi József, Rácz Tibor, Barnák László, Rédei Roland, Sorbán Csaba, Farkas Andrea, Büky Bea – nemcsak az iskolai színpadi gyakorlati órákon, hanem a színház, a Várjátékok vagy a Pinceszínház élő előadásain, ahol rendszeres közreműködők voltak.


Ösztöndíjprogramban Paolo Antonio Simioni, Richard Pignout workshopjain volt lehetőségük részt venni.


Akik itt végeztek, sikerrel folytatták tanulmányaikat a színművészeti egyetemeken, a helyi felsőoktatási intézményekben, létrehozták a Genéziusz Színházat, szerepelnek a Szegedi Egyetemi Színház és más független színházi társulások produkcióiban.


A központi támogatás megszűnésével, háttérintézmény nélkül, kizárólag egyesületi hozzájárulásokból nem volt tovább finanszírozható az iskola működtetése. A fenntartó Impro Studio így kénytelen volt a szüneteltetés mellett dönteni, de keresi a megoldásokat. Bíznak benne, hogy rövid kitérő után a város előadó-művészeti, oktatási intézményeinek összefogásával még újraéledhet a színitanoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!