Szeged és környéke

2017.05.30. 10:11

Méltó bért kérnek a mentők, szerdán tüntetni mennek

Csongrád megye - Magasabb bérekért demonstrálnak holnap a fővárosban a mentődolgozók. Míg a főigazgató szerint a nemzetgazdasági átlagon felül keresnek azok, akik nap mint nap életeket mentenek, nem ezt tapasztalják. Csongrád megyéből valószínűleg nem mennek tömegesen a megmozdulásra.

Timár Kriszta

– Ketten vannak megelégedve a fizetéssel. Én a vezetőségével és ők az enyémmel – fogalmazott egy Csongrád megyei mentődolgozó. Ezt arra reagálva mondta el, hogy [namelink name="Csató Gábor"], az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerint a mentődolgozók többsége ma a nemzetgazdasági átlagon felül keres. Nettó átlagfizetésként 196 ezer forintot emlegetett, de azt is kiemelte, hogy az orvosok valamivel több mint 432 ezer forintot kapnak havonta. Mindezt annak apropóján nyilatkozta, hogy holnap demonstrációt tartanak a mentődolgozók – az alacsony bérek miatt.


Megkérdeztünk néhány mentődolgozót, észreveszik-e, hogy ilyen sokat keresnek. Mindannyian azt mondták: nem. Egyedül a mentőorvosok bére kiemelkedő, ám ők is, még pótlékokkal és egyéb juttatásokkal együtt is 400 ezer forint alatt keresnek.


– Én több mint 15 éve mentőzök, gépkocsivezetőként 160 ezer forintot keresek. De ha jön egy fiatal pályakezdő, ő is ugyanezt a fizetést kapja. Ez a legnagyobb probléma – mesélt a mentők helyzetéről egy megyei dolgozó, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Hozzátette: ezért a pénzért éjjel-nappal, hétvégén és ünnepnapon is dolgozik. Ahhoz pedig, hogy megéljen, a 168 órányi munkaidő és a 70-80 órányi ügyelet mellett másod- és harmadállást is kénytelen vállalni.


– Ha ezzel a jogosítvánnyal elmennék teherautó-sofőrnek, kezdő bérként is megkapnám a 200 ezer forintot, és még pihenőidőm is lenne, amit a családommal tölthetnék.


A mentődolgozók tapasztalatai szerint a jelentkező fiatalok fele vagy már az első napokban, vagy legkésőbb az első fizetéskor itt hagyja ezt a munkát. Ők ugyanis még éjszakázást nem vállalhatnak, pótlékok nélkül így 100-120 ezer forintnál nem kapnak többet. Vagyis a főigazgató által emlegetett számokkal a többség még csak megközelítőleg sem találkozik, amikor fizetésnapon a bankszámláját nézegeti.


[namelink name="Kusper Zsolt"], a fővárosi demonstrációt szervező Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke arra a kérdésre, mennyi résztvevőre számítanak Csongrád megyéből, nem tudott válaszolni. – Senkit nem lehet kényszeríteni, hogy a szabadnapján eljöjjön, még akkor sem, ha magukért, egymásért állnak ki, akik ott lesznek szerdán 14 órától a mentőszékház előtt – fogalmazott az elnök, aki szintén megerősítette: a sajtóban közzétett béradatok meg sem közelítik a valóságot.


– Az alelnökünk 29 éves munkaviszonnyal, mentésirányítóként pótlékokkal, cafeteriával és költségtérítéssel együtt sem visz haza nettó 157 ezer forintnál többet. Egy mentőápoló pedig kezdőként 90–110 ezer forintra számíthat. Erre szeretnénk a demonstrációval felhívni a figyelmet, és reméljük, hogy végre pozitív változás is történik majd ennek hatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!