Szeged és környéke

2017.05.23. 19:27

Nem cseréli el a Dózsa-pályát a rendészeti iskolára a belügy

Szeged - Megoldódnak Öreg-Rókus utcáinak csapadékelvezetési problémái, 80 millióból megszépül a Klapka tér, a Stefániára a Zöld város programban komoly összeget áldoz a város. Csak a fallal körülvett csúnya Hunyadi téri területet nem sikerül egyelőre rendezni.

Kiss Gábor Gergő

– Egy rendkívül korrekt és mindkét félnek előnyös csereajánlatot tettünk a Belügyminisztériumnak a Hunyadi térrel kapcsolatban. Nem fogadták el – mondja [namelink name="Binszki József"] (DK).


A szegedi belváros és Öreg- Rókus önkormányzati képviselőjével folytattuk lapunk Fogadóóráján tett ígéreteinek számonkérését: mi történt az elmúlt másfél évben a 10-es körzetben? A Hunyadi téri, fallal körbevett terület – a volt Dózsa-sportpálya – a Belügyminisztérium tulajdona, amit az önkormányzat már régen meg akar szerezni, hogy a város egyik legcsúnyább részét végre felszámolhassa.


– A városi tulajdonban levő Szegedi Rendészeti Szakközépiskola területét ajánlottuk fel a Hunyadi térért. Szeged érdeke a rendészeti szakközépiskola itteni működése, de az ingatlanviszonyokat rendezni kell. Értem, hogy a Belügyminisztériumnak jobb úgy kapni valamit, hogy nem ad érte semmit, de nem gondolom, hogy ez a helyzet tartósan fennmaradhat – magyarázta Binszki József.

 

Binszki József. Fotó: Kuklis István

Binszki József. Fotó: Kuklis István

A Szent István tér környékén élők a víztorony körül nyáron megjelenő és padokat összepiszkoló hajléktalanok miatt keseregnek már évek óta. – Mindenkinek joga van a téren tartózkodni úgy, hogy mások ott-tartózkodását ne lehetetlenítse el. A Szent István tér Szeged egyik legszebb tere, ezért a közrendvédelmi, közegészségügyi és köztisztasági előírások betartásának fokozott ellenőrzését kértem a hatóságoktól és külön a belvárosi polgárőrségtől, amelynek munkáját képviselői alapomból külön segítem – közölte a képviselő.


Öreg-Rókus mélyen fekvő területein évek óta visszatérő probléma a csapadékvíz-elvezetés. – Fokozatos beruházásokkal oldjuk meg a csapadékvíz elvezetésének problémáját. A Zákány utca Tavasz utca és Bodzafa utca közötti részének kiviteli tervei elkészültek, jelenleg a vízjogi engedélyre várunk. Az Üstökös utca és a Föltámadás utca teljes szakaszának a tervek mellett már a vízjogi engedélyei is megvannak.


Ezen három utcában a kivitelezés várhatóan idén ősz és jövő év eleje között elkezdődik: a munkálatok az utcák hosszától függően 2-3 hónapig tartanak. A Bodzafa utcában az idén készülnek el a kiviteli rekonstrukciós tervek. Valamennyi utcában út menti folyókák kiépítésével érjük el azt, hogy azok összegyűjtsék a csapadékvizet és belevezessék a részben új, részben meglévő vízgyűjtőkbe. A későbbiekben újabb útszakaszokon is kiépítjük ezt a rendszert – magyarázta Binszki.

 

A Klapka tér felújításának tervei már az engedélyezés fázisában állnak. A poros parkoló helyén pihenőpark, a játszótér helyén modern játszótér, a szánkódomb helyén körbekerített sportpálya kap helyet

A Klapka tér felújításának tervei már az engedélyezés fázisában állnak. A poros parkoló helyén pihenőpark, a játszótér helyén modern játszótér, a szánkódomb helyén körbekerített sportpálya kap helyet 80 millióból. Fotó: Frank Yvette

A képviselő szerint a következő időszak legjelentősebb fejlesztése lesz a Stefánia felújítása a Zöld város projektben. Ez közel milliárdos beruházás, amit nem csak a körzetben lakók élveznek majd. – Ez a helyzet a rakpart várható felújításával is. Emellett számos kisebb beruházás történt a környéken: utakat, járdákat újítottunk fel, fákat ültettünk, és több lépcsőben jelentősen sikerült megújítani a Hunyadi téri és a Mars téri óvodát is – tudatta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!