Szeged és környéke

2017.06.14. 11:57

Extrém magas az UV-sugárzás - akár negyedóra alatt le lehet égni

Csongrád megye - Extrém magas volt az elmúlt két napban az UV-sugárzás Magyarországon, és erre lehet számítani még a következő hetekben is. A bőrgyógyászok továbbra is hangsúlyozzák: 11 és 15 óra között nem szabad napozni - ezt azonban sokan nem veszik elég komolyan.

Timár Kriszta

– Tudom, hogy dél van, de az UV-veszély miatt nem szívesen megyek haza a szabadnapomon – mondta Szegeden, a Laposon tegnap Anett. A csinos anyuka elárulta, soha nem ég le, így nem problémázik azon, hogy olyan időben sütteti magát, amikor nem javasolt. Hasonlóan fogalmazott Gábor Annamária. – Az UV ellen naptejjel védekezek, úgyhogy inkább az befolyásolja, hogy mikor barnulok, hogy mikor van időm – magyarázta a lány, aki a Tisza partján tanult a vizsgájára.

A normál bőrűek 15 perc után megpirulhatnak

Pedig a következő napokban nem árt az eddiginél is jobban óvakodni a déli naptól. A jövő heti nyári napfordulóhoz közeledve most a legnagyobb az UV-sugárzás, mivel a nap sugarai ilyenkor teszik meg a legrövidebb utat a légkörben, és a magas légköri ózon szűrőhatása így kevéssé érvényesül. Ráadásul hétfőn a valaha volt legkevesebb ózont mérték Magyarország felett, aminek eredményeként extrém erős a sugárzás. Hétfőn és kedden is a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,5-es sugárzásról érkeztek adatok, Siófokon azonban a 9-et is meghaladta. Ilyenkor a normál bőrtípusú emberek 15-20 perc után megpirulhatnak a napon.

Bár tegnap extrém magas volt az UV-sugárzás, délben sokan napoztak Szegeden a Laposon. A vizsgájára készülő Gábor Annamária naptejjel kente be magát. Fotó: Karnok Csaba

Bár tegnap extrém magas volt az UV-sugárzás, délben sokan napoztak Szegeden a Laposon. A vizsgájára készülő Gábor Annamária naptejjel kente be magát. Fotó: Karnok Csaba

Néhány napja a Ripost című bulvárlapban, majd még ugyanaznap a Tényekben is elhangzott Szendi Gábor pszichológustól, a paleolit táplálkozás magyarországi elterjesztőjétől, hogy éppen akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok tiltják, mert 11 és 15 óra között képződik a legtöbb D-vitamin a szervezetben, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében. Ezt azonban a bőrgyógyászszakma továbbra is cáfolja. D-vitaminra valóban szükségünk van, de ehhez nem kell kitennünk magunkat erős UV-sugárzásnak.

Az UV-B aktiválja a D3-vitamin termelését

– Vannak, akik a napozást piedesztálra emelik, mások teljesen ellenzik – az igazság viszont valahol a kettő között van – mondta Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. – A napsugárzás UV-A, -B és -C hullámokat is tartalmaz. Utóbbit az ózonréteg kiszűri, így csak az A és B komponensekkel kell számolnunk. Mindkettőt összefüggésbe hozták már a krónikus bőrtünetekkel és a bőrrákkal, ugyanakkor azt is kell tudni, hogy az UV-B tartomány egy szűk spektruma gyógyításra is alkalmazható, illetve ez az, ami aktiválja a D3-vitamin termelését is a bőrben.

A kiscsoportos Marci a keresztanyjával tart haza az óvodából Szentesen. Nagyon szeret ilyen meleg idő- ben pancsolni. Fotó: Králik Emese

A kiscsoportos Marci a keresztanyjával tart haza az óvodából Szentesen. Nagyon szeret ilyen meleg időben pancsolni. Fotó: Králik Emese

A szakember szerint a túlzott napvédelem megakadályozza a szervezet D-vitamin-termelését. Ennek a vitaminnak a hiánya pedig 11-szeresére növeli a mellrák és 9-szeresére a vastagbél- és prosztatadaganat kialakulását. Így inkább a mértékletességet kell hangsúlyozni. – Azokban az órákban, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, kerülni kell a napozást. A nyári óraátállítást figyelembe véve én a 11 és 16 óra közötti időszakot tartom veszélyesnek. Ilyenkor ugyanis nagyon könnyű leégni, ami roncsolja az irha rostjait.

Célszerűbb finom spray-ket választani

Kohán József szerint a napozást hibás döntés szoláriummal megalapozni, a mesterséges fényben ugyanis a pigmentsejtek 5-10 perc alatt kapnak annyi ingert, mint a napon egy hét alatt. Így inkább magas faktorszámú fényvédő szerrel ajánlott először napra menni, és aztán csökkenteni a készítmény erősségét. És hogy milyet válasszunk?


– A fizikai szűrőket tartalmazó készítményeket én nem tartom jónak. Egyrészt mert falfestékként működve verik vissza a fényt, miközben annak van jótékony hatása is, másrészt pedig felszívódnak a bőrbe, egyes alkotóelemei – például a titán-dioxid – viszont káros folyamatokat indíthatnak el benne. A masszív, sok maszatolást igénylő termékek helyett célszerűbb a finom spray-ket választani, és bár a növényi alapú készítményeknél előfordulhatnak allergiás reakciók, érdemes ezekben is gondolkozni. A sheavaj, kakaóvaj és kókuszolaj például napozótermékként is használható, és szépen lehet velük barnulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!