Szeged és környéke

2017.06.25. 10:56

Júliustól sok feltöltőkártyás mobilt lekapcsolhatnak

Csongrád megye - Bár egy hetük maradt az ügyfeleknek a feltöltőkártyás mobiltelefonok kötelező adategyeztetésére, rohamot mégsem láttunk a legnagyobb szolgáltató szegedi ügyfélszolgálatán.

Tombácz Róbert

– Többször is próbáltam az online egyeztetést, de valamiért nem sikerült. Húsz éve ez a számom, nem szeretném elveszíteni, és június végéig meg kell oldani ezt a dolgot, úgyhogy ezért jöttem be személyesen – mondta tegnap délelőtt a szegedi Fekete sas utcai Telekom ügyfélszolgálatán sorban álló, Svédországban élő idős magyar férfi.

Előtte egy, mögötte két másik ügyfél várakozott. Az egyeztetés gyorsan haladt: néhány perc alatt szinte mindenki végzett.

Arra voltunk kíváncsiak, mekkora roham van a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatain, miután a törvényi előírás szerint június 30-án letelik az adategyeztetésre vonatkozó határidő. A feltöltőkártyás mobiltelefon-tulajdonosok jó része még nem egyeztetett saját szolgáltatójával – noha erre már sorban állás nélkül, az interneten is van lehetősége –, akinek pedig ez elmarad, annak a telefonszámát júliustól kikapcsolják.
 

Müller Béláné jobban szeret személyesen ügyet intézni. Fotó: Török János

Müller Béláné jobban szeret személyesen ügyet intézni. Fotó: Török János

Két hónapig még visszakaphatják a számukat

Annak nincs akadálya, hogy határidő utáni egyeztetést követően a szolgáltatók visszakapcsolják a kártyákat – mondta június 1-jei tájékozatóján Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője. A Telenor tegnap azt közölte, hogy biztosan nem sikerül befejezniük az adategyeztetést minden ügyfelükkel határidőre, így ezeket a számokat július 1-jén lekapcsolják. Viszont biztosítani fogják, hogy a lekapcsolás utáni 60 napon át visszakaphassák korábbi hívószámukat és egyenlegüket az ügyfelek – miután átestek az adategyeztetésen, és új szerződést kötnek. A Magyar Telekom tegnap a HVG kérdésére azt válaszolta: a Domino-kártyával rendelkező ügyfelek később, új szerződésükhöz visszakaphatják korábbi hívószámukat és esetleg fennmaradt egyenlegüket, abban az esetben is, ha elmulasztják az adategyeztetést. Hogy milyen feltételekkel, arról részletes tájékoztatást jövő hétre ígért a cég.
– Ötször vagy hatszor voltam már itt, de mindig kifogtam, hogy sokan voltak. Most jókor jöttem – mondta Müller Béláné, aki mindent szeret személyesen intézni, ezért nem próbálkozott a netes egyeztetéssel. Megkérdeztük, nem gondolkodott-e azon, hogy előfizetésre vált kártya helyett, elkerülve az évenként ismétlődő procedúrát, de azt mondta, nem érné meg. Így is csak félévente tölti fel a telefonját, mert többnyire a gyermekei hívják. Amúgy se nagy híve a váltogatásnak.

– Az egyik gyerek kártyás telefonját sikerült online egyeztetni, a másikat nem. Ezért kellett személyesen bejönnünk – magyarázta Vanyóné Nagy Annamária. – Legalább tízéves a dominós telefonom, szerintem az lehetett a baj, hogy túl régi volt, mint a másik úrnak előttünk – találgatott a nagyobbik fiú, Vanyó Bence, akinek nem sikerült az online egyeztetés.
 

 Hosszabbítást szeretnének

Mindhárom nagy hazai mobilszolgáltató nagyon rövidnek tartja az adategyeztetésre törvényben kijelölt határidőt, és szeretné azt meghosszabbítani, amit jeleztek is az illetékeseknek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az adategyeztetésre szolgáló, Belügyminisztérium által üzemeltetett rendszer gyakran meghibásodik, leáll, ami akadályozza a feladat elvégzését. A személyes, telefonos és online egyezetés mellett a Telekom, a Telenor és a Vodafone ügyfeleinek is van arra lehetőségük, hogy a nagyobb postákon végezzék el az adategyeztetést. A legutóbbi információk szerint a jogszabályban érintett 4 millió aktivált kártyának mindössze harmadánál végezték el az egyeztetést. E-mailben megkérdeztük a Miniszterelnökséget és a kormányszóvivőt is, van-e arra lehetőség, hogy meghosszabbítsák az adategyeztetés határidejét, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!