Szeged és környéke

2017.06.12. 14:27

Több kárt okoznak a vandáloknál a kavicsok

Szeged - Bár az Anna-kútból csak hőségriadó idején lehet hideg vizet inni, a belvárosban több mint tíz ivókút oltja a szomjat a melegben. Szeged 55 állandó ivókútjából évente 3-3,5 ezer köbméter víz fogy.

T. R.

Több turistával találkoztunk az elmúlt hetekben, akik szerettek volna hideg vizet inni az Anna-kútból, de nem tudtak. A négyből három kifolyóból meleg gyógyvíz folyik, a negyedikből pedig semmi.


Abból jönne elvileg a hideg csapvíz, de csak hőségriadó idején működik – tudtuk meg Farkas Gabriellától, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatóhelyettesétől.


A közelben azonban máshol – a Széchenyi téren és a Klauzál téren – is tud vizet inni a szomjas városlakó vagy turista anélkül, hogy fizetnie kellene érte. A környezetgazdálkodási cég listája szerint csak a belvárosban 13-14 ivókút működik, minden nagyobb téren van belőlük legalább egy, a Dugonics téren pedig három is.


Emellett 3-4 mobil ivókutat is beállítanak – az Aradi és a Széchenyi téren, illetve a Móra parkban és az újszegedi ligetben –, ha a hőségben szükség lenne rá. A belváros mellett egyébként Tarjánban található a legtöbb – kilenc – ivókút, amelyek közül kettő díszkút is egyben.


Összesen 55 állandó ivókút van Szegeden, amelyek mindegyike üzemel a cég tájékoztatása szerint. Ha mégsem, akkor legfeljebb 2 nap alatt megjavítják. Legtöbbször egyébként elhasználódás miatt hibásodnak meg a kutak, vagy azért, mert a gyöngykavicsos játszótereken – például a Roosevelt téren vagy a Stefánián – a gyerekek előszeretettel hordják a lefolyóba a kavicsot, amitől a kút eldugul.


Előfordul, hogy megrongálják az ivókutakat, de ez nem jellemző. Arról a vandál pusztításról mi is beszámoltunk, amikor tavaly összetörték a Stefánia ivásra is alkalmas diszkútját (2016. május 24.: Vandálok rúgták szét a Stefánia díszkútját), amit azóta már helyreállítottak.


Évente nagyjából 3-3,5 ezer köbméter vizet iszunk meg mi vagy vendégeink a város ivókútjaiból, amelyek üzemeltetése 7 és fél millió forintba kerül az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!