Szeged és környéke

2017.07.16. 12:58

Olvasónk írta: Leonie

"És ha valaki veszi a fáradságot, a keresőbe beüti az atomkatasztrófák kulcsszót, megtudhatja, a fentieken túl több eltitkolt eset is ,,színesíti" ezt a palettát."

Csernobil, 1986. április 26. és Fukusima, 2011. március 11. Két helyszín és időpont, ahol és amikor az emberiség hite megrendítő erejű horgot kapott az atomerőművek biztonságos működését illetően. És ha valaki veszi a fáradságot, a keresőbe beüti az atomkatasztrófák kulcsszót, megtudhatja, a fentieken túl több eltitkolt eset is „színesíti" ezt a palettát.


Állítólag létezik egy tanulmány, amely szerint a jelenleg érvényes törvények és rendeletek szerint Paks–2 nem épülhetne meg a kijelölt helyszínen. Miért? A tanulmány szerint a térségben a földkéreg szerkezete nem zár ki egy esetleges földrengést. A kormány ezt a tényt elhallgatta, a titkosítás az erőmű építés körül szinte misztikus méretű, egy népszavazás kiírását pedig kategorikusan elutasítja a hatalom.


Az nem lehet indok, hogy nemzetközi szerződés léte miatt nem tartható meg. Előbb kellett volna népszavazást tartani, és annak eredményétől függően szerződést kötni, vagy gondoskodni a majdani erőműbezárás kieső kapacitásának pótlásáról, más energiaforrásból. De hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mit takar a cím?


Tudta? Létezik a világon egy, a 70-es években korszerűen, jelentős költséggel készre felépített atomerőmű, amelyet soha nem helyeztek üzembe, így egyetlen watt áramot sem termelt. A helyszín az ausztriai Zwentendorf, ahol jelenleg napenergiából nyernek áramot, és kutatást is folytatnak. Az atomerőmű építését állandó politikai vihar övezte, míg végül a kancellár 1978-ban – bízva támogatottságában – kiírta a népszavazást. A választók – kis többséggel – nemet mondtak.


Az erőmű öt évig egy gondnok felügyeletére volt bízva. Az ő kutyája, Leonie soha nem volt hajlandó bemenni a reaktorterembe. A sógorok „átvészelték" atomerőművük bukását, és egészen jól érzik magukat atommentes hazájukban. Így is lehet élni és boldogulni!


Széll István, Sándorfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!