Szeged és környéke

2017.07.17. 14:28

Toronyiránt a szerb határig

Kübekháza, Rábé (Szerbia) - Összekötik Kübekházát a szerbiai Rábéval. A magyar-szerb határig tartó 3,2 kilométeres utat 1,5 milliárd forint uniós forrásból építik meg. Az állam már vásárolja fel a földeket a gazdáktól, jövőre indulnak meg a munkagépek.

Szabó C. Szilárd

– A kicsivel több mint 3 kilométeres út a falu központjából vezet majd toronyiránt a magyar–szerb határig, Rábéig

– mondta lapunknak Kübekháza polgármestere. Molnár Róbert azóta szeretné, ha út vezetne a falujából a szomszédos településekre, a szerbiai Rábéra és a romániai Óbébára, amióta polgármester, azaz 2002 óta.


A kormány július elején rendelkezett arról, hogy felgyorsítja a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, Kübekházát a magyar–szerb határral összekötő útépítést, a nyomvonal kijelölését.


 – Tizenvalahány gazda földjét érinti a beruházás, akiknek egy részével tudomásom szerint már megkötötte az állam az adásvételi szerződést. Úgy tudom, tisztességes áron vették meg tőlük a földjük egy darabját – mondta Molnár Róbert.


 A magyar–szerb határig tartó 3,2 kilométer hosszú út Kübekháza főterétől indul, és a faluban 864 méteren szélesítik ki a burkolatot. Az új út részben a meglévő földút nyomvonalát követi 2360 méter hosszan, 5,5 méteres burkolatszélességgel.


Az úton csak 3,5 tonna alatti össztömegű járművek közlekedhetnek majd. Azt mondják, ha kukorékolni kezd egy kakas Kübekházán, azt három országban is hallják. Ugyanígy, ha a román oldalon, Óbébán harangoznak, azt hallják Kübeken és Rábén is. Mégis határátkelő hiányában ezek a kis falvak egyelőre nagyon messze vannak egymástól. Most ha egy kübeki el akar menni Rábéra vagy Óbébára, legkevesebb egy órát kell autóznia.


 – Az lenne a logikus, ha a Rábéig vezető útra rákapcsolnák az óbébai utat is, így Kübekházáról pár perc alatt el lehetne jutni mindkét országba. Az óbébai út azonban nincs napirenden – magyarázta a polgármester. A magyar–szerb határig tartó utat 5 millió euró (1,5 milliárd forint) uniós forrásból építik meg. Molnár Róbert elmondta, a kishatár-átkelőhelyet később és más forrásból alakítják ki. A szomszédos országokban mindkét helyen burkolt út vezet a határig.


Az útépítés az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában valósul meg.

– 21 külterületi, felépítmény nélküli ingatlan érintett 43 ezer 448 négyzetméter területnagysággal – válaszolta arra a kérdésünkre a NIF Zrt., hogy mennyi földterületet vásárolnak.


– Az elfogadott vételi ajánlatok alapján már 19 ingatlan tekintetében létrejött az adásvételi szerződés, míg két ingatlan tekintetében kisajátítási eljárást kezdeményeztünk a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál, amely mint kisajátítási hatóság igazságügyi szakértőket rendelt ki – tájékoztatták lapunkat. A NIF Zrt. közölte, a kivitelezési munkák tervezett időpontja 2018. április 1., a befejezés tervezett időpontja pedig 2018. november 30.

Kübekre járhatnának iskolába

– Azért lenne jó, ha Rábéra és Óbébára lenne út, és működne a kishatár-átkelőhely, mert akkor a rábéi és óbébai gyerekek átjárhatnának a kübekházi iskolába – hangsúlyozta Molnár Róbert, aki elmondása szerint többször tárgyalt már erről a polgármester kollégáival. Molnár szerint a törvények lehetővé teszik, hogy Kübekre járjanak a szomszédos országokból a gyerekek. A kübekházi polgármester a szociális étkeztetésbe is bevonná az óbébaiakat, mert nagy kapacitású konyhájuk van – erről már szintén tárgyalt kollégájával.

Határt szab a súlykorlátozás

Molnár Róbert kérdésünkre, nem gondolja-e, hogy a határkerítés miatt építenek utat, azt felelte, az összekötő út terve már azelőtt megszületett, mielőtt megépítették volna a kerítést a határon. Ráadásul a 3,5 tonnás súlykorlátozás is határt szab a

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!