Szeged és környéke

2017.08.16. 09:34

A bevándorlás csak a sokadik problémánk: helyben az egészségügyet tartják a legaggasztóbbnak

Országosan a megélhetési költségek nyomasztják legjobban egy felmérés válaszadóit. Lapunk kérdőíve egész más képet mutat: legaggasztóbb az egészségügy állapota. A bevándorlás csak a sokadik problémánk.

Dombai Tünde

– Szédülök már, annyira melegem van a napon – mondta legnagyobb problémáit firtató kérdésünkre egy, a szegedi Roosevelt téri padkán ebédelő közmunkás. Kolompár Lili nyolc órában 53 ezer forintot visz haza havonta szeptember végéig. Ha utána nem hosszabbítanak vele, marad a 22 ezer 800 forintos segély. Magától értetődő, hogy a teret takarító fiatalasszonynak a megélhetés és munkanélküliség a legégetőbb gondja. A munkakörülményeire is panaszkodott a kolléganőjével, Lippai Tímeával együtt.

Lippai Tímea és Kolompár Lili a munkakörülményeire is panaszkodott. Például arra, hogy az útszélén esznek, mint a csövesek, és töri a cipő a lábukat. Fotók: Karnok Csaba

Óriási volt a kontraszt a két asszony és a pár méterre tőlük sétáló család között. Amikor a Veszprémből érkezett Vukov Gabriellát és párját, Bokor Györgyöt kérdeztük, ők arról beszéltek: a két gyerek „durcáját" igyekeznek összehangolni a közös pihenés érdekében. A tízéves Leventével és az ötéves Rékával vadasparkot, múzeumot, Aquapolist és trolizást, villamosozást terveztek a hétre.


Kneisz Csilla házvásárláson töri a fejét, és pár éven belül gyermeket vállalna a párjával. Azt mondta, optimista, és az is marad, amíg olyan barátai vannak, mint akivel a Móra-múzeumnál sétált.

Kneisz Csilla optimista. Nem panaszkodik, hosszú távra tervez a párjával és barátaival a háta mögött.

Legnagyobb problémáinkról a Republikon Intézet készített országos közvélemény-kutatást. A két legaggasztóbb gondjukat jelölhették meg a válaszadók. A megkérdezettek számára leginkább az áremelkedés és az infláció, vagyis a megélhetés költségei jelentik a legnagyobb problémát. Másodsorban az egészségügy és a szociális biztonság nyomasztja őket, harmadikként pedig a saját családjuk anyagi helyzete. Az országos felmérés szerint viszonylag kevéssé idegesítő a munkanélküliség, az oktatási rendszer, és egészen kevéssé zavaró csak a bevándorlás.

Csak a heti szünidei programok összehangolása okoz gondot Vukov Gabriellának és családjának.

Ugyanezt a kérdést a delmagyar.hu olvasóinak is feltettük, az országos kutatás szempontjai alapján válaszolhattak. Merőben eltérő eredményt kaptunk. A megélhetési költségek sokkal kevésbé zavarják válaszadóinkat, mint országosan. Az egészségügy és a szociális biztonság viszont annál inkább; azt sorolták magasan az első helyre. Természetesen a családjuk anyagi helyzetéért is aggódnak. Emellett az országosnál sokkal jobban nyugtalanítja őket a munkanélküliség és az oktatási rendszer. Az életfeltételeik is erősebben nyomasztják őket, és a bevándorlás problémáját is élesebben érzékelik. Mindazonáltal az utóbbi eltörpül a személyes gondjaik mellett.






 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!