Szeged és környéke

2017.08.02. 15:43

Ásotthalmon szaporítják egyedül a gojit az országban - a hosszú élet titkának mondják a csodabogyót

Szombaton teában és pálinkában is megkóstolhatja az egészséges piros bogyót mindenki, aki nem ismeri még a gojit. Megnéztük, hol szaporítja ezt a ritka növényt Löw István Adrián.

Dombai Tünde

– Eredetileg szakácsnak tanultam, akkor is szerettem kísérletezni, tanulni – mesélte az Ásotthalmon élő, aradi származású Löw István Adrián.


A negyvenéves tanyagazda hét éve kezdett gojival foglalkozni. Elmesélte, az első növényét érdekességként kapta ajándékba egy egyetemi ember közelben lakó édesanyjától. Utánanézett, olvasta, hogy ritkaság, és belefogott a termesztésébe, majd a szaporításába. A bionövényeket ellenőrző és hitelesítő hazai cégtől úgy tudja, ő az egyetlen, aki gojiszaporítással foglalkozik Magyarországon.

Jól tűri a homokot és a kánikulát a goji. Löw István Adrián az ásotthalmi ültetvényen. Fotó: Kuklis István

– Jól tűri a nagy meleget és a homokot, de kemény télben sem fagy ki, mert kínai őshazájában, a Sárga folyó mentén is hasonlók a körülmények – mutatta az ültetvényét. A termesztő sokféle fajtát kipróbált, mire végül keresztezéssel előállította azt a gojipalántát, ami a legjobban tűri a helyi adottságokat. Ivana, a felesége el is keresztelte Ásotthalmi Zeusznak.


Az első két-három évben nagyon igényes, kánikulában kétszer is öntözni kell, de aztán elég – és ez a titka – visszavágni, hogy erősödjön. Különben nőne, mint az akác, és nem teremne sokat. A hatéves növény már igazi fácska. Adrián mutatott cserépben kétéveset is, ami 80 centis, és ha jól gondozzuk, jövőre májustól októberig akár egy-másfél kiló bogyót terem. Egy ilyen tövet Francia- és Olaszországba 17 euróért (nagyjából 5300 forint) ad el a több tízezerből, amit a félhektáros tanyáján szaporít. Forintban nem tudott árat mondani, mert idehaza nem keresik a gojiját. Pedig szobanövényként is ajánlja.

A goji meghálálja a gondoskodást; megközelítőleg 120 évig él, és 80 éven át hoz bogyót aktívan. „Nem kapkod nagyon" – fűzte hozzá a termesztő. Hamarosan piacra dobja a teáját is, amibe a szárított bogyó mellett a növény virágját és levelét is beledarálja. Erre a célra három hektáron termeszti a saját szaporítású gojiját. A tea csomagolásán olvasható: ajánlott az immunrendszer erősítésére, cukorbetegség és magas vérnyomás megelőzésre, a koleszterin csökkentésére, a szív védelmére, a látás és a szexuális teljesítmény erősítésére és fogyókúrákhoz. A termesztő használja a bogyót pálinkába, de süt vele nyulat, sőt a leveles, virágos keveréket levesbe, lángosra és bográcsosba is szórja fűszernek.


A goji (ejtsd: godzsi) bogyó fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A legenda szerint 256 évet élt az a kínai férfi, aki olyan kútból ivott, amelybe gojilevelek hullottak. Afrodiziákumként ismerik. Az egyik legnagyobb antioxidánstartalmú gyümölcs. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz. Csodabogyónak is hívják.

Békés megyei olvasónk, Piroska Andrásné kertjében bőven termett a gojibogyó. Fotó: Piroska Andrásné

Gojitalálkozó először

Az Első Ásotthalmi Goji Szakmai Találkozót szombat délelőtt 10 órától rendezik meg a gátsori közösségi házban. Löw István Adrián az ültetvényéről, Simon Gergely a növény népi gyógyászatban betöltött szerepéről beszél. 13 órakor lehet gojiteát, -pálinkát és -süteményt kóstolni. 15 órakor megtekinthető az ültetvény.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!