Szeged és környéke

2017.08.20. 19:53

Halászlészüzek a tápéi halászléfőzésen - galéria

Tápé - Két halászlészűzzel is találkoztunk vasárnap a hagyományos Tisza-parti Szent István Népünnepélyen, ahol immár tizenkettedik alkalommal ünnepelték horgászversennyel és halászléfőzéssel az államalapítást.

Arany T. János

Váradi Márton, kajak edző Tisza-parti üdülőjében már kora délelőtt a kis teatűzhelyen forrt a szegedi halászlé alapleve sok csonttal, fejjel, hagymával apróságokkal, ahogy kell. A négyórás főzést passzírozás követte, majd belekerültek a haldarabok. A jól ismerd edző a kajakosokat látta vendégül. Rántottak is halat, amihez majonézes krumpli készült, ráadásnak pedig egy kis lángos. Váradiékon kívül még vagy közel száz csapat vett részt vasárnap a XII. Tisza-parti Szent István Népünnepélyen Tápén, ahol idén is horgászversennyel és halászléfőzéssel ünnepelték az államalapítást.

- A halászlé egy közkedvelt szegedi étel, szerettünk volna egy olyan családias rendezvényt létrehozni, amelyen baráti társaságok, családok jöhetnek össze és érezhetik jól magukat Tápéról, Petőfitelepről és a Tömörkény István Üdülőtársulattól - mondta Kohári Nándor, szervező, akinek 2006-ban pattant ki a fejéből az ötlet. Az első alkalommal csak 17 bográcsban rotyogott az étel, tavaly már több mint kétszázan jelezték részvételüket.

Tisza-parti Szent István Népünnepély. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Bár az eső elriasztott néhány résztevevőt, így is szép számmal összegyűltek az érdeklődők. A Tari és Kőházi családnál egyszerre négy bogrács alatt égett a gázláng: bajai, harcsa, ponty és vegyes halászlevet is készítettek, előételnek pedig tiszai keszeget sütöttek.Gombkötő Dáriusz és nővére, Melani zsíros kenyérrel alapoztak a halászlére és marhapörköltre. A gyerekek és édesanyjuk, Molnár Gabriella ugyanis nem szeretik a halászlevet, azért a családfő nekik marhapörköltet is készített. - Ezt a kategóriát biztos mi nyerjük - viccelődött Gabriella. A legfiatalabb halfőző a kétéves Miklós Marci volt, aki bár a halat szereti, a halászlevet most kóstolta meg először.

Salamon Sándor és csapata sem aprózta el a reggelit: miccset, sült grillkolbászt, sült halat, roston harcsát és sült krumplit csipegettek míg elkészült a főétel.

Tisza-parti Szent István Népünnepély. Fotó: Karnok Csaba (galéria)



A Szent István napi áldást Száva Szabolcs, Tápé és Petőfitelep plébánosa osztotta, majd az áldás végén felhőtlen időtöltést kívánt mindenkinek. Az ebédhez a Ruzsa Sándor Népdalkör és Citerazenekar szolgált zenei aláfestéssel, majd Polgár József gondoskodott a jó hangulatról.

Ebéd közben találkoztunk Lénárt Edinával, aki életében először kóstolta meg a halászlevet. - A szüleim nagyon szerették és erőltették, hogy kóstoljam meg, de mindig ellenkeztem. Most végre 43 év után a szakácsunknak, Bischoff Sándor festőművésznek köszönhetően elmondhatom, hogy elnyerte a tetszésemet. Kár volt eddig várni - vallotta be Edina.
 

Eredmények

A XII. Tisza-parti Szent István Népünnepélyen az Arany bogrács kupát Nyilas Péter, az Ezüstöt Rédai Sándor, a Bronzot pedig Kőházi István vehette át. Különdíjból ötöt is kiosztottak, ezeket Tari Tibor, Török Gábor, Mojzes Sándor, Dobra Tamás és a Szegedi Sportkoalíció vihette haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!