Szeged és környéke

2017.08.01. 14:19

Kétszázmillió forint 13 Csongrád megyei településnek

Csongrád megye - A belügyminiszter 13 Csongrád megyei településnek összesen több mint 200 millió forintot hagyott jóvá fejlesztésekre. A költségvetésben elkülönített összegre pályázni kellett, bár a döntés megszületett, a polgármesterek még nem kaptak értesítést.

Sz. R.

– Söpörni lehetett már az aszfaltot. – Forgó Henrik csanyteleki polgármester szerint beindultak azok a pályázatok, ahol végre forráshoz lehet jutni a homokbeton-alapú útjaik felújítására. A belvizes településen a homokbeton megszívta magát vízzel, télen, a fagyban pedig hálósan összetöredeztek az utak. – Uniós pályázaton nem igazán volt lehetőségünk pályázni.


Forgó Henrik szerint településükön régóta gond a belterületi utak állapota, tavaly és ennek az évnek az elején már sikerült egyszer tizenhét, az idén pedig 46 millió forintot költeni az utcák felújítására.


Fejlesztésekre hagyott jóvá a belügyminiszter tizenhárom Csongrád megyei településnek összesen több mint kétszázmillió forintot. A hazai költségvetésben elkülönített összegre pályázni kellett, bár a döntés megszületett, hivatalos értesítést a polgármesterek még nem kaptak.


A forrásokat belterületi utakra, kötelező feladatok ellátását végző intézmények felújítására és az iskolai, illetve utánpótlás-nevelés infrastruktúrájára lehetett igényelni.


– A pénzből a Járandó utca burkolatát újítjuk fel. – Forgó Henrik szerint sorban minden utcára sor kerülhet. 2005-ben majdnem 20 kilométernyi utat újítottak fel, de pályázatokból megújult már a József Attila, a Nefelejcs, a Damjanich, a Szent László utca is. – A vidékfejlesztési pályázatok életszerűek, de kicsi a keret, túl sokan pályázunk.

A polgármester abban bízik, hogy több ilyen lehetőség is lesz majd. A belterületi utak felújítására most hat település kapott támogatást: Csanyteleken kívül Ferencszállás, Klárafalva, Magyarcsanád, Mindszent és Pusztamérges.


– Az egészségházunkat korszerűsítjük ebből a pénzből – mondta Máté Gábor. Pusztaszer polgármestere a polgármesteri hivatalt újította volna fel legutoljára, de arra korábban volt lehetőség. A most elnyert 29 millió forintból folytatják az akadálymentesítést és az épület energetikai felújítását is, ráadásul még a fogorvosi rendelő berendezései közül is le tudnak valamennyit cserélni újakra. – Harmadszor pályáztunk erre, eddig sikertelenül. – Máté Gábor polgármester szerint ezzel feltehetik a pontot az i-re, mivel így már minden önkormányzati épületük megújulhat.


A közfeladatokat ellátó intézményekre Csengele is kapott 30 millió forintot, ők a községházát korszerűsítik, Csanádpalota is kapott szintén 30 milliót. A sportlétesítmények fejlesztésére Tiszasziget is kapott 20 millió forintot, ezt a pénzt terepfutópályára költenék, és lovaglási lehetőséget szeretnének biztosítani elsősorban sajátos nevelési igényű gyermekek számára. Ez utóbbiak fejlesztésében nemcsak a faluban, hanem a környéken lakók számára is segítséget szeretnének nyújtani. Sportcélra Zákányszék és Apátfalva nyert támogatást.


Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere szerint az egészségházat korszerűsítik az elnyert 29 millió forintból.

Forgó Henrik, Csanytelek polgármestere szerint 46 millió forintot költenek az utcák felújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!