Szeged és környéke

2017.08.23. 13:46

Százmilliókkal tartozhat az egyházmegye a pedagógusainak - hallgatnak pótlékügyben

Egy Békés megyei tanár jogerősen pert nyert a Szeged-Csanádi Egyházmegye ellen, mert az nem fizette neki a pótlékot. A hátrányos helyzetű településeken tanítóknak jár a pótlék, azonban senki sem beszél arról, Csongrád megyében a pedagógusok megkapták-e ezt.

Munkatársunktól

– A baksi központú Szent Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai a tavalyi évre visszamenőleg is megkapták a pótlékot – neve elhallgatását kérő forrásunk szerint mind Bakson, mind az idetartozó ópusztaszeri, pusztaszeri és tömörkényi intézményekben dolgozóknak kifizették a pluszpénzt.


A Magyar Narancsban jelent meg a cikk, amely szerint egy battonyai egyházi iskolában tanító tanár ment bíróságra, mert ő nem kapta meg a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak járó pótlékot. A tanár jogerősen pert nyert, ráadásul a Békés Megyei Kormányhivatal munkaügyi felügyelete bírságot is szabott ki az intézményre, a pedagógusok pedig perelhetnek, ha mernek.

 

Csongrád megyében három egyházi iskolát említ a cikk, amelyek érintettek lehetnek. Hiába kerestük meg azonban az egyházi intézmények igazgatóit, nem akartak lapunknak nyilatkozni.

Az egyházi fenntartású balástyai iskola papíron már nem hátrányos helyzetű településen működik, nem jár a pótlék. Fotó: Török János

Feltettük kérdéseinket a Szeged–Csanádi Egyházmegyének is arról, hogy valóban megkapták-e a tavalyi pótlékot a dolgozóik, illetve mi a helyzet az azt megelőző tanévekkel. Az egyházmegye közleményt ígért, későbbre. Azt azonban nem hivatalos forrásból megtudtuk, hogy a Magyar Narancs cikkében említett egyik intézmény dolgozóinak már elutalták a pénzt. A másik két érintett megyei intézménytől nem kaptunk információt.

 

– Két éve még kaptuk a pótlékot, de már nem jár – osztotta meg velünk egy állami iskolában dolgozó pedagógus, aki egy szegény faluban tanít. Azt kérte ő is, ne írjuk le a nevét. Azt azonban elmondta, iskolájukba legalább a tanulók fele jár a szomszédos falvakból, iskolájukban mégsem fizetik a pótlékot, mert az anyaintézmény nem hátrányos helyzetű településen van.


A Magyar Narancs a Csongrád megyei érintett intézményeket egy 2006-os kormányrendelet alapján bogarászta ki – ez volt az alapja a Békés megyei pedagógus perének is. E szerint 33 Csongrád megyei település tartozott az említett kategóriába, amely a pótlékra való jogosultságot is jelenti.


 2015 áprilisában azonban megjelent egy újabb rendelet, amely szerint Csongrád megyében jelentősen csökkent a hátrányos helyzetű települések száma, mivel a közfoglalkoztatás a jövedelmeket feltornázta. A 2015-ös lista szerint már csak 18 település van hátrányos helyzetben.


A 2006-os listából így Balástya is kiesett. Jelenleg két egyházi intézmény, a dóci – amelynek Pusztamérgesen és Öttömösön is működik tagozata – és a már említett baksi iskola számít hátrányos helyzetűnek.

Állandó változásban a pótlék összege is


A pótlékok összegét tekintve nem sikerült egyértelmű összeget megtudnunk. A pereskedő Békés megyei tanár szerint a 2015-ös rendelet szerint ez havi ötezer forint volt, mások 3500 forintot említettek. Az biztos, hogy 2016 januárjától a bér 10–38 százaléka jár ezen a címen.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!