Szeged és környéke

2017.08.10. 12:41

Százmilliókkal tartozhat katolikus iskolákban dolgozó tanároknak a szegedi püspökség

Vesztes per ellenére sem fizette ki a jogszerűen járó pótlékot a Szeged-Csanádi Egyházmegye Békés megyei pedagógusoknak.

Bár a pontos adatokat nem hajlandók közölni, valószínűleg százmilliós nagyságrendű lehet az az összeg, amivel a Szeged-Csanádi Egyházmegye megrövidítette a katolikus iskolákban dolgozó tanárokat – írja a Magyar Narancs: a cikket a Magyar Nemzet vette át. Az elmaradott, az átlagnál nagyobb munkanélküliség által sújtott településeken tanító pedagógusoknak ugyanis 2006 óta külön pótlék járna, de azt az egyházmegye nem fizette ki.

 

2012 és 2014 közt egy battonyai katolikus iskolában dolgozó pedagógus, illetve a férje indított pert és nyert is az egyházmegye ellen. A bíróság első és másodfokon is neki adott igazat, csaknem 300 ezer forint megfizetésére kötelezte az egyházmegyét. A püspökség jogásza hiába érvelt azzal, hogy Battonya 1989 óta város, a 2006-os rendelet pedig községekre vonatkozik, a bíróság szerint egyértelmű, hogy „települést" kell érteni rajta.


A Magyar Narancs hiába kérdezte az egyházmegyét arról, lehívták-e a 2006-os kormányrendelet szerint járó pótlékokat, illetve hány iskola hány tanárát érinti a pótlék kifizetése vagy ki nem fizetése. Mivel választ nem kaptak, a lap a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult, de az elfogadta az egyház érvelését, amely szerint az egyházmegye ezekre a kérdésekre nem tud válaszolni. Az kiderült az eljárásban, hogy a Magyar Államkincstártól ilyen jogcímen pénzt nem kaptak.

Sajtótájékoztató az azóta megnyílt Katedrális étterem kapcsán. A pótlékra nem telne az egyházmegyének?

Sajtótájékoztató az azóta megnyílt Katedrális étterem kapcsán. A pótlékra nem telne az egyházmegyének?

A korábban említett pedagógus férje a jogszabály be nem tartása miatt bejelentést tett a Békés Megyei Kormányhivatalnál, amely munkaügyi ellenőrzést végzett három érintett iskolában – összesen 11 intézményre vonatkozna a rendelet –, és mindhárom esetben bírságot szabott ki az előírt pótlék ki nem fizetése miatt. Mindez a jogerős ítélet után fél évvel történt, vagyis az egyházmegye a vesztes per ellenére sem fizetett a pedagógusoknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!