Szeged és környéke

2017.09.27. 15:48

A PESA visz leggyakrabban biciklit - ritka, hogy nem elég a két kerékpártároló

A Tatrákra csak lépcsőkön lehet feljutni - nem is nagyon használják a kerékpárosok szállításra.

T. R.

– A villamosokon történő kerékpárszállításnak van egy stabil, bár nem túl népes közönsége. Az viszont kijelenthető, hogy napról napra találkozhatunk kerékpárosokkal a villamosvonalainkon – mondta el Majó-Petri Zoltán, az SZKT igazgatója, akit a több mint egy éve bevezetett szolgáltatás tapasztalatairól kérdeztünk.

Mint megírtuk (2016. július 11.: Két biciklit visz el a villamos), tavaly július végétől van arra lehetőség Szegeden, hogy a járművek hátsó részében felszerelt tárolókban rögzítve szabályosan és biztonságosan tudjon biciklit szállítani, aki akar.

Fotók: Kuklis István

A szolgáltatás – amelyet külföldi, budapesti és miskolci példák alapján vezettek be Szegeden – külön jegy vagy bérlet nélkül vehető igénybe.


– A 2-es vonalon futó alacsonypadlós járműveknél népszerűbb ez a szolgáltatás. Elmondható, hogy a kerékpáro-sok száma hétvégén megnő a szórakozni induló, illetve hazafelé tartó fiatalok miatt. Az is látszik, hogy esős időben megugrik a lehetőséget kihasználók száma. Ilyenkor történt már olyan is, hogy a villamoson kialakított két darab tároló nem volt elegendő, de ez nagyon ritka. Az is előfordul, hogy akinek menet közben elromlik a bringája, így próbál hazajutni – magyarázta az igazgató.

 

Mivel a biciklitárolókat a járművek azon részein alakították ki, ahol a babakocsis szülők és a kerekesszékkel közlekedők is utaznak, érdeklődtünk, előfordult-e már konfliktus emiatt a speciális igényű utasok között.


– A bevezetés óta nem jutott el hozzánk ilyen panasz. Olyan azonban már előfordult, hogy egy utasunk fönt felejtette a biciklijét a villamoson, ami a talált tárgyaink között kötött ki – mesélte Majó-Petri Zoltán a furcsa esetet.


Az igazgató kérdésünkre azt is elmondta, a kerékpárszállítási lehetőség a jövőben is megmarad, azaz a kétkerekű poggyászként továbbra is fölvihető a villamosokra, és nem kell érte külön fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!