2017.09.13. 22:45
Elstartolt a Bor tér: degorzsáltak a Dómnál a megnyitó előtt - galéria
Bár nem vagyunk bortermelő vidék, borszerető és borértő a közönség, mondta az alpolgármester a megnyitón. A degorzsálás mellett szüreti felvonulással indult a buli: öt napig a boré a tér.

Az egyik szegedi kiállító standján a Törleynek köszönhetően már az idén hetedik alkalommal megrendezett Bortér megnyitója és a látványos szüreti felvonulás előtt elkezdődött a fesztivál a Dóm téren, ahol a degorzsálást mutatták meg az érdeklődőknek szerda délután.
A pezsgőkészítés során, miután leülepedett az üveg nyakához a seprő (üledék), a palackot fagyasztó folyadékba mártják, a bor a seprővel együtt megfagy, majd a kupakot eltávolítják, és a jégdugó a ráfagyott seprővel együtt hangos pukkanás kíséretében távozik. Ezt nevezik degorzsálásnak, vagyis seprőtelenítésnek.
Míg a Dóm téren seprőtlenítettek, 18.30-kor a Széchenyi térről szüreti karnevál indult. A régi szüreti mulatságokat megidéző meneten a zenészek táncosok és érdeklődők mellett különböző borlovagrendek képviselői vettek részt.
A Dóm térre érve az ünnepélyes megnyitón a Bortér főszervezője, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője, Németh István úgy fogalmazott, minden feltétel, a jó bor, ételek, zene és az időjárás is adott ahhoz, hogy jól sikerüljön a fesztivál.
– Nem vagyunk bortermő vidék, ennek ellenére borszerető és bor értő közönség vagyunk, nem véletlen, hogy több mint két évtizede rendeznek borfesztivált Szegeden – mondta Solymos László, Szeged alpolgármestere. A borászok nevében Nagyrónai László, a Kőróka pincészet ügyvezetője köszöntötte a Bortér látogatóit. A Dóm téren vasárnapig várják a bor szerelmeseit.